Origo: Karácsony magára hagyta az idősotthonokat, ahol koronavírus-fertőzöttek vannak

 

Karácsony Gergely főpolgármester és a budapesti vezetés magára hagyott két, koronavírusos betegekkel teli idősotthont Budapesten, már vannak halottak – írta az Origo szerdán reggel.

A hírportál azt írta: a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő XVII. kerületi Pesti úti idősek otthonában április 1-jén részleges karantént, másnaptól teljes karantént rendelt el a járványügyi hatóság. Az operatív törzs keddi bejelentése szerint eddig 65 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, közülük 52 gondozott és 13 dolgozó. Közülük 15 idős gondozott került kórházba.

A Fővárosi Önkormányzattól azonban személyesen senki sem tájékozódott a helyzetről az idősotthonban. Karácsony Gergely annak ellenére sem csinált semmit, hogy a súlyos helyzetről szóló Mandiner- és Origo-cikkek után „dühödten szidta az újságírókat”.


Az intézményvezető a főjegyzőt tájékoztatja telefonon, de semmilyen intézkedés nem történt. A helyzetet súlyosbítja, hogy az intézmény főállású belgyógyásza és háziorvosa felmondott, „egyszerűen nem hajlandó elvégezni a munkáját, nem teszi be a lábát az otthonba”.

A terézvárosi önkormányzat által fenntartott Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában is megjelent a koronavírus, onnan eddig öt idős beteget szállítottak kórházba, mindannyiuknál igazolt a fertőzés. Három dolgozó otthoni karanténban van, mert jelentkeztek náluk a tünetek.

„Mindkét idősotthon lakói között van már halálos áldozat is” – írta az Origo.