×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az apás szülés érdekében minden várandós kismamát tesztelnek koronavírusra

 

A koronavírus-járványügyi helyzet miatt jelentős változások történtek a kórházak várandósgondozási rendjében. A kismamákat a védőnők értesítik, hogy lehetőleg kísérő nélkül érkezzenek a kötelező vérvételekre és ellenőrzésekre. A vizsgálatokra egyesével szólítják őket. Átalakulnak a várók is, annak érdekében, hogy egymástól megfelelő távolságot tarthassanak a kismamák.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A mostani járványügyi helyzet miatt jelentős változások történtek a kórházak várandósgondozás rendjében.

A kismamákat a védőnők értesítik, hogy

lehetőleg kísérő nélkül érkezzenek a kötelező vérvételekre és ellenőrzésekre.

A vizsgálatokra egyesével szólítják őket, és átalakulnak a várók is, hogy egymástól megfelelő távolságra várakozhassanak, illetve kérik őket, hogy maszkban és kesztyűben érkezzenek a vizsgálatokra.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben

csökkenteni kell a személyes kontaktusokat.

A védőnők távkonzultációk formájában látják el a várandósokat. Telefonon, interneten, attól függ, hogy kinek milyen lehetősége van, keresik meg a védőnők a várandósokat, és folytatják a gondozást – mondta Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Kritikus az első találkozás

Miután a szülész-nőgyógyász megállapítja a méhen belüli várandósságot, szükséges felkeresni a védőnőt.

Az interneten mindenki számára elérhetők a védőnők.

Ha a védőnő szót beírják bármelyik internetkeresőbe, akkor utca, házszám szerint meg tudják nézni a leendő édesanyák, hogy a lakóhelyükön melyik védőnőhöz tartoznak – tette hozzá.

Ott fel van tüntetve a védőnő elérhetősége, telefonszáma. Miután felvették a kapcsolatot, megbeszélik, hogy melyek a szükséges teendők ahhoz, hogy a várandósgondozási kiskönyvet megkapja. Ez az első olyan dokumentum, amiben rögzítésre kerülnek a várandósság ideje alatt a vizsgálatok. „Mindent, ami lehetséges, meg tudnak beszélni telefonon.

Amikor a várandós könyvet át kell vennie az édesanyának, akkor kell személyesen találkoznia

a védőnővel”  – fejtette ki.

Fertőtlenítik a bútorokat, kilincseket

Kiemelten figyelnek a rendelőkben a higiéniai szabályok betartására, két várandós között fertőtlenítik a bútorokat, kilincseket. Hasonlóképpen kellett átalakítani a nőgyógyászatokon is a gondozást.

Ács Nándor szülész-nőgyógyász elmondta, vannak olyan alapvizsgálatok, amelyeket mindenképpen el kell végezni, például meghatározott időnként a laborvizsgálatokat a várandósság elején. Ilyen a 24–28 hét között egy újabb laborvizsgálat, az ultrahangvizsgálatok a meghatározott időben, illetve a várandósság végén a szívhangvizsgálatok és a szülés előtti újabb laborvizsgálat.

Hozzátette, a vizsgálatokat igyekeznek úgy szervezni, hogy a lehető legkevesebb kismama-kismama kontaktus keletkezhessen.

A helyzetre való tekintettel, az állami rendelőkben és a magánrendelőkben

az ellátás során nem lehet jelen az édesapa.

Ha igazolt koronavírus-fertőzött az édesanya, akkor apás szülésre nincs lehetőség. Azonban, ha gyorsteszttel és a kérdőíves szűréssel az édesanyánál nincs koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés, akkor adott a lehetőség.

A klinikára felvett várandósnál történik egy kérdőíves szűrés, hőmérsékletmérés, és mindenkinél gyorstesztet is végeznek. Amíg nincs meg az eredmény, addig úgy tekintenek rá, mint potenciális fertőzöttre.

Az édesapáknál hőmérsékletmérés és kérdőíves szűrés történik,

a szülőszobába csak teljesen beöltözve mehetnek be.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.