Folyamatosan terjed és bővül a civil segítő kezdeményezés

 

A jelenlegi járványügyi helyzetben szinte mindenkinek meg kell küzdenie a maga problémájával. Vannak, akiknek a koruk vagy betegségük miatt a bevásárlás és a kutyasétáltatás is gondot jelent, mások a digitális oktatás fonalát veszik fel nehezen, míg egyre többen aggódnak a megélhetésük biztonsága miatt. Ilyen időkben nyújthat segítséget egy új civil kezdeményezés, melyhez szerencsére egyre többen csatlakoznak.

Már aktívak és egyre bővülnek az ország valamennyi megyei jogú városában, illetve Budapest huszonhárom kerületében elindított hivatalos segítő csoportjai. A nonprofit, civil kezdeményezés célja az, hogy a segítséget kérők és kínálók egymásra találjanak.


A csoportokban a hétköznapi élet nehézségeire kínálnak megoldást a tagok a segítségre szorulóknak, legyen szó bevásárlásról, ügyintézésről, gyermekfelügyeletről vagy a digitális oktatásban nyújtott segítségnyújtásról.

Az eddigi tapasztalatok alapján a maszkok, kesztyűk ellátásának és elosztásának kérdése rendkívül fontos az emberek számára. Emellett azoktól érkezik sok kérés, akik a krízishelyzetben nem tudják megoldani a mindennapi problémákat, például a bevásárlást vagy az ügyintézést. Ezeket a feladatokat veszik át a csoporttagok, akik közül egyre többen aktívak. Rengeteg felajánlás érkezik: korrepetálás, munkalehetőség, kutyasétáltatás, még ki nem adott lakások felajánlása. A csoporttagok reagálnak a frissen felmerülő problémákra” – mondta Kővári Bence, az országos civil kezdeményezés elindítója a hirado.hu-nak.

Hozzátette: eddig egy kilakoltatás megoldása volt a legkirívóbb eset, de a közösség ereje azt is megoldotta.

Egy magántulajdonban lévő ingatlanban lakó beteg hölgy elveszítette az állását, az ingatlan tulajdonosa pedig ki akarta lakoltatni, ezt azonban a különböző felajánlások és segítségnyújtások révén sikerült megakadályozni” – mondta.

A keményezéshez két hét alatt 13 100-an csatlakoztak.

Az elképzelés az volt, hogy 23 megyei jogú város és 23 fővárosi kerület kap külön csoportot, de ahogy erről a kezdeményezésről egyre többen hallottak, úgy merült fel az igény más városokban is.

Megkeresések érkeztek például Siófok és Hatvan esetében, hogy csináljak csoportot nekik is. Ezt követően kiderült, hogy mások is elkezdtek ezzel foglalkozni, például Esztergomban. Ők felajánlották, hogy csatlakoznak a mi mozgalmunkhoz, hogy a segítséget kérők és kínálók egy helyen gyűljenek össze, valamint, hogy legyen átjárás a csoportok között. Ezáltal mindenki megtalálhatja a saját lakóhelyéhez legközelebb eső csoportot” – hangsúlyozta Kővári Bence.

A civil kezdeményezés országszerte terjed. Már 49 csoport jött létre, és szorosan együttműködnek még további 30-40 csoporttal Hajdú-Bihar megyében, melynek valamennyi kistelepülésén alakult egy helyi egység.

Eddig javarészt csak egyéni segítségnyújtásról és felajánlásokról szólt a csoportok munkája, Kővári Bence elmondása szerint azonban egyre jelentősebb tendencia az, hogy

az egyébként bajban lévő kis- és középvállalkozások is elkezdtek jótékonykodni.

Ők is felajánlásokkal élnek, persze csak úgy, hogy ne veszélyeztessék a lakosságot.

Ételkészítés és -kihordás, háztartási gépek elszállítása, szerelése, leselejtezett és kórházi ágyak házhoz szállítása. Bármi olyan, ami lomtalanításkor az utcára kerülne, hirtelen most gazdára lel. Mindez ingyen és bérmentve történik, hiszen ezekben a csoportokban a profittal járó megmozdulások szigorúan tiltva vannak. Ezeket a bejegyzéseket elkötelezett, önkéntes moderátorok szűrik” – hangsúlyozta.

Fontos, hogy ezekben a csoportokban első kézből lehet megtudni a koronavírus-fertőzés tüneteit, a hatósági karantén velejáróit és minden olyan információt, ami jelenleg a járvánnyal kapcsolatban foglalkoztatja az embereket.

A helyi közösségek ereje ilyenkor mutatkozik meg igazán. Szinte pusztába kiáltott szó, ha például a Facebookra valaki kiírja, hogy munkanélkülivé vált, mivel nem sokan figyelnek fel rá, míg egy 1000–1500 fős csoportban erre azonnal érkezik a segítségnyújtás” – mondta Kővári Bence.

A címlapfotó illusztráció.