×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A járvány lassítása miatt kellett ingyenessé tenni a parkolást

 

A járvány lassítása érdekében újabb lépésről döntött a kormány: hétfőtől az egész országban ingyenes a parkolás. Az a cél, hogy aki tud, inkább autóval járjon, és ne használja a tömegközlekedést. A főváros a legkritikusabb hely ebből a szempontból is. Az elmúlt hetekben sokan hiába kérték Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a világ más nagyvárosaihoz hasonlóan tegye ingyenessé a parkolást, ő ezt nem lépte meg. Ráadásul a járatritkítások miatt a buszokon, villamosokon is nagy volt a tömeg, ami ugyancsak kedvezhetett a vírus terjedésének – hangzott el az M1 Híradójában.

Zsúfolásig tele voltak a héten többször is a buszok, villamosok és metrók Budapesten. Az utasok reggelente alig fértek fel a járművekre, és nemhogy másfél méter, de gyakran még húsz-harminc centiméteres távolságot sem tudtak tartani egymástól.

A BKK közösségi oldalára napokon át özönlöttek a felháborodott vagy éppen elkeseredett kommentek. A kaotikus állapot a járatok sikertelen átszervezése miatt alakult ki, a hibát a főváros vezetése is elismerte. Péntek reggeltől a legtöbb fővárosi vonalon újra a biztonságos távolságot tartva lehetett igénybe venni a közösségi közlekedést.

A vírus terjedésének különösen kedvez az, ha az emberek zsúfolt tömegközlekedési eszközökön utaznak. Külföldön épp az ilyen helyzetek elkerülése miatt több városban is ingyenessé tették a parkolást, Bécsben például már március közepén. Karácsony Gergely főpolgármester azonban ezt a döntést, bár sokan kérték tőle, nem lépte meg.

A főpolgármester még pénteken is arról beszélt az ATV-n, hogy a díjmentes parkolás nem megoldható Budapesten és szerinte egyébként is csak újabb problémákat szülne.

A kormány másképp látta, vasárnap döntött a kérdésről. Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon.

Orbán Viktor miniszterelnök közölte az MTI-vel. A kormányfő hangsúlyozta: „a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját”. Emiatt indokolt a közterületi parkolási díjak megszüntetése –  tette hozzá.

A rendelet vasárnap meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ez azt jelenti, hogy határozatlan ideig sehol sem kell fizetni a parkolásért, sem Budapesten, sem a vidéki városokban.

A címlapfotó illusztráció.