Péntek óta megfelelő szintű a járatok kihasználtsága a BKK szerint

 

Péntek reggeltől a legtöbb fővárosi vonalon újra a biztonságos távolságot tartva lehetett igénybe venni a közösségi közlekedést – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton.

Azt írták: szombat reggel óta semmilyen negatív visszajelzést nem kapott a BKK sem a járatok esetleges zsúfoltságával, sem pedig azzal kapcsolatban, hogy hétfőtől újra a tanszüneti menetrend szerint indulnak a járatok.

A BKK közölte: sajnálják, hogy az elmúlt napokban nehézségekkel kellett szembenézni az utasoknak a kora reggeli, reggeli csúcsidei közlekedés során néhány vonalon.


Karácsony Gergely főpolgármester kérésére ugyanakkor már a sokat kritizált új menetrend bevezetésének másnapján járatsűrítésekkel orvosolták a problémát, és pénteken is újabb sűrítéseket vezettek be, amelyeknek köszönhetően kora reggelre már a legtöbb vonalon újra biztonságosan lehetett utazni.

A BKK a szükséges konzekvenciákat levonva visszaállította azt a menetrendet, amelyre érdemi kritika március 19-31. között a társasághoz nem érkezett – emelték ki. Közölték: a koronavírus-járvány miatt városszerte átlagosan 10 százalékra esett vissza a közösségi közlekedés kihasználtsága.

A közleményben idézték Varga Ivettet, a BKK vezérigazgatóját, aki az elmúlt napok eseményeire reagálva úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet olyan szituációt teremtett, amely mindenki számára ismeretlen és váratlan volt.

A BKK-nak egy 1,75 millió lakosú város közlekedésszervezőjeként számos szempontot kell figyelembe vennie a szolgáltatás tervezésekor: mások mellett a főváros demográfiai adatait, városszervezési, forgalomszervezési szempontokat, utazási igényeket, azok idő- és térbeli eloszlását, Budapest pénzügyi, gazdasági helyzetét, fenntarthatósági, esélyegyenlőségi és környezetvédelmi szempontokat – emelte ki a vezérigazgató.

Hozzátette: a járatok alacsony utasforgalma miatt a hét elején racionalizálták a menetrendet, keresve azt a szolgáltatási színvonalat, amely megfelel a valós utazási igényeknek és a további szempontoknak egyaránt. Az április 1-i járatritkítás Varga Ivett szerint „úgy tűnik, nem kellőképpen számolt bizonyos tényezőkkel”, ezért korrigálták, majd visszaállították a menetrendet.

A BKK bízik abban, hogy hétfőtől újra elégedetten használják majd az utasok a fővárosi járatokat hétköznap is. Közölték: a járművek kihasználtságát továbbra is figyelik.