Müller Cecília: Sikerült a robbanást megelőznünk

 

Egy hónapja volt az első megbetegedések regisztrálása Magyarországon, ahol megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben – emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.

Cikkünk folyamatosan frissül.


Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Müller Cecília tiszti főorvos az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján elmondta hogy az elmúlt napon hat beteg halt meg és  ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.  Az elhunytak valamennyien krónikus betegségben szenvedtek. Egyikük 54 éves volt, a többiek idősebbek voltak, jellemzően 80 év körüliek – ismertette.

Müller Cecília felidézte:

két iráni diákkal kezdődött a megbetegedés-sorozat és a járvány magyarországi kiterjedése.

 

Hangsúlyozta: világ- és európai viszonylatban is úgy látják, Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Ennek köszönhetően el tudta kerülni az ország a betegség robbanásszerű terjedését. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk.

Kifejtette, a szociális intézményekben, köztük az idősotthonokban szigorították a bevezetett intézkedéseket, például teljes felvételi és kijárási tilalmat vezettek be. Közölte: a fenntartók, például az önkormányzatok felelőssége is az elrendelt járványügyi intézkedések végrehajtása.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a kormányhivatal vizsgálatot rendelt el abban az idősotthonban, amelynek öt lakója fertőzötté vált. A bentlakóknak szobakarantént rendeltek el, fertőtlenítették az épületet, kórházba vitték azokat az időseket, akiknél tünetek jelentkeztek, illetve mintegy 200 mintavételt végeztek, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését.

Arra kért mindenkit, hogy a szociális intézményekben folyamatosan és szigorúan tartsák be a higiéniai szabályokat, mert zárt közösségekben gyorsabban terjed a vírus.

A tiszti főorvos elmondta,  hogy „itt vagyunk a tömeges megbetegedések küszöbén és semmiféle lazítás nem engedhető meg.”

Szintén kérdésekre válaszolva hangsúlyozta: azért, hogy tömeges megbetegedések esetén is helyt tudjon állni az egészségügyi ellátórendszer, további egészségügyi szakembereket képeznek, és bővítik a tesztkapacitást is.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sokfajta teszt került forgalomba, amelyek között lehetnek megbízhatatlanok is.

Közlése szerint továbbra is háziorvosok hatásköre annak eldöntése, hogy szükségesnek látják-e teszt elvégzését, illetve ők döntenek a betegek ellátásának módjáról is, telefonos értesítés után. Ezt a háziorvosoknak küldött részletes tájékoztatóval segítik.

Amennyiben valakinél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, elvégzik a tesztet, illetve a környezetében élőktől is mintát vesznek - tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos kitért arra: „a mentális egészség megőrzéséért" mindenkinek szüksége van a szabad levegőre, ezért a sporttevékenység, a többi között a horgászat sem tilos, amennyiben mindenki betartja a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Azt is elmondta, hogy sem a cukorbetegeknek nélkülözhetetlen inzulinból, sem más gyógyszerből nincs hiány.

Újabb szállítmányok érkeznek

Szombaton hét repülőgéppel, köztük a világ legnagyobb teherszállítójával érkeznek Magyarországra védőeszközök – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor hozzátette: a szállítmányok kirakodása, raktárba szállítása folyamatos, Kínából pedig egy további repülőgép, egy An-124-es típusú teherszállító is védőfelszereléseket hoz Magyarországra.

Beszámolt arról is, hogy az operatív törzs pénteken mintegy 50 kórházba és a rendőrséghez juttatott védőeszközöket, utánpótlásukat folyamatosan szervezik.

Kiemelte, hogy az operatív törzs szombat reggeli ülésén arról számoltak be,

hogy péntek estére nagyjából 50 kórházba szállítottak eszközöket.

Lakatos Tibor a határhelyzetről szólva elmondta: a belépő forgalomban nincs fennakadás, a hazatérő magyaroknak nem kell várakozniuk, a kilépő forgalomban Románia irányába azonban van, amit a román hatóságok által bevezetett új intézkedéssel indokolt. A román hatóságok nem engedik a folyamatos beléptetést sem a személy- sem a teherforgalomban, hanem 30-40 gépkocsit összevárva azokat az ország meghatározott területére irányítják – mondta.

A Magyarországra beutazó magyarokkal összefüggésben arról beszélt, hogy már 12 ezernél több hatósági házi karantént rendeltek el.

Ismertette: az operatív törzs áttekintette az eddigi intézkedések hatásait, a humánerőforrás-lehetőségeket és a rendelkezésre álló védőeszközöket, valamint a folyamatos ellátás érdekében intézkedésekre tett javaslatot. Elmondta: a rendőrség is jelentős utánpótlást kapott védőeszközökből. Jelezte, hogy a jövő héten is folyamatosan érkeznek védőeszköz-szállítmányok Magyarországra.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központban raktározzák az eszközöket

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy hova kerülnek a védőfelszerelések, azt mondta: ezeket az Állami Egészségügyi Ellátó Központban raktározzák, onnan osztják tovább, elsősorban az egészségügyben dolgozóknak, akiket egy hétre előre látnak el.

Ha már elegendő készlet lesz az egészségügyi intézményekben, őket követik a rendvédelmi szervek, majd az operatív törzs által meghozott fontossági sorrendben kapnak ellátást a kormányzati szervek, majd a gyógyszertárak.

Arra a kérdésre, hogy a tavaszias idő miatt inkább kimozdulnak az emberek, és esetleg csoportokba verődhetnek, azt mondta: a rendőrség eddig is próbált humánusan fellépni, zömmel figyelmeztetéseket - összesen 1849-et - alkalmaztak a korlátozásokat be nem tartókkal szemben.

Szabálysértési feljelentést 317 ember ellen tettek, 224-el szemben pedig helyszíni bírságot szabtak ki.

Figyelmeztetett: a szabályok be nem tartása nem azért fontos, hogy valaki elkerülje a büntetést, hanem a vírus terjedésének megakadályozásáért.

Az M1 aktuális csatorna álhírek megjelenésére vonatkozó kérdésére Lakatos Tibor elmondta: azok jelentősen megnehezítik a hatóság munkáját. Példaként említette a területi lezárásokról vagy az áruellátási hiányokról szóló rémhíreket, amelyek következtében több helyen az emberek felvásárolták a készleteket.

Jelentős erőket kötött le, hogy fenntarthassák a boltok árukészletét. Úgy fogalmazott: nehéz helyzetbe kerülhet bármelyik szerv, hatóság, gazdálkodó szerv, ha ilyen rémhírek kapnak lábra.

Hozzátette: mindenkit arra kér, hogy átgondoltan fogalmazza meg azokat a híreket, amelyek közzétesz. Volt példa arra is, hogy felelős beosztásban levő emberek is tettek olyan nyilatkozatot, hogy bár ártani nem akartak, „a mondataikban ott volt a rejtett félelemkeltés” – mondta. Hangsúlyozta: ez az állampolgárokra is kedvezőtlen hatást gyakorol, és megnehezíti a hatékony intézkedéseket.

Az otthonukban egyedül élő idősek ellátásáról azt mondta: ezt a feladatot az önkormányzatok törvényi kötelezettségüknél fogva látják el, sokszor szociális munkások bevonásával.

Biztosított a tranzitforgalom

A tranzitforgalomra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: a magyar-osztrák határszakaszon naponta több mint 1000 ember, a teherforgalomban pedig - kizárólag 21 óra és 5 óra között mintegy 2000 fuvarozó lép be, ők csak meghatározott útvonalon közlekedhetnek és csak meghatározott pihenőhelyeken állhatnak meg, amelyeket ellenőriznek.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent annak az 58 hotel lefoglalása, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában jelzett, Lakatos Tibor azt mondta: a katasztrófavédelmi törvény ad lehetőséget erre, annak érdekében, hogy ha szükségessé válik humánerő-átcsoportosítás az országban, például az orvosoknak, ápolóknak szállást tudjanak biztosítani. Ehhez kollégiumokat is használnak majd.

Hozzátette: a szállodákat, kollégiumokat nem a betegek, hanem szükség esetén a védekezésben részt vevők elhelyezésére használják majd.