Egyre több csaló weboldal működik

 

Az internet már a koronavírus-járvány előtt tartogatott meglepetéseket az óvatlan felhasználók számára, az álhírek és az online csalások mára mindennapossá váltak. Ezek a visszaélések csak fokozódtak az egyre terjedő járvány hatására.   

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Kollár Kinga, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, március 19-én és 20-án a versenyhivatal átvizsgálta az internetet olyan webáruházak, weboldalak után kutatva, amelyek védőmaszkot, illetve víruselleni terméket árulnak. Hozzátette, szinte minden oldalnál találtak valamilyen problémát. Találtak oldalt, ahol


olyan terméket árultak, amelynek semmiféle hatása nincs a koronavírusra.

Emellett számos webáruházra is rátaláltak, amelyek agresszív értékesítési gyakorlatokat alkalmaznak, vagyis megpróbálják rávenni a fogyasztót arra, hogy mihamarabb vásároljon, és minél drágábban.

Ilyen agresszív értékesítési gyakorlattal már a televíziós vásárlásoknál is találkozhattak a fogyasztók – mondta Kollár Kinga. Hozzátette, ezeknek az üzeneteknek visszatérő motívumai: „már csak három darab van készleten”, „éppen tizenöt fogyasztó vásárolja ugyan ezt a terméket” vagy „már csak két percig lehet megrendelni a terméket”.

Egyre több a csaló oldal 

Gyebnár Gergő IT biztonságtechnikai szakember szerint tartsuk meg eddig vásárlási szokásainkat, továbbra is azokról a felületekről rendeljünk termékeket, amelyeket már ismerünk, és tudjuk, megbízhatók.

Hozzátette, az elmúlt három hónapban több mint négyezer koronavírussal kapcsolatos domaint regisztráltak, ezeknek azonban

közel egytizede tartalmaz ártalmas kódot tartalmaz,

vagyis ha rákattintunk az oldalra, a háttérben egy olyan parancssor is letöltődik, amely lehetővé teszi a számítógép távoli elérését a hackkerek számára.

Azt is elmondta, különböző tanulmányok alapján tudható, hogy csak januárban négyezer olyan csoportot azonosítottak be, amelyek csak és kizárólag hackercsoportok, és a koronavírus-járványt kihasználva akarnak betörni a számítógépekre. Hozzátette, márciusra ezeknek a csoportoknak a száma hétezerre nőtt.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.