Újabb álhírek terjednek az interneten

 

Elképesztő gyorsasággal terjednek a rémhírek és az álhírek a járvánnyal kapcsolatban. Rémhírterjesztés miatt már harminchat eljárás indult Magyarországon, az álhíreket pedig képtelenség megszámolni. Az egyik friss álhír, hogy az Országos Vérellátó Szolgálatnál megtiltották a maszkok használatát – hangzott el az M1 Híradójában.

Felsőbb utasításra nem viselhetnek maszkot a vérellátó szolgálat munkatársai – írta néhány napja a Magyar Hang nevű oldal. A portál azt állította, hogy az intézmény vezetése „lényegében megtiltotta dolgozói számára az egészségügyi maszkok használatát”. A cikkben egy állítólagos, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazató-helyettese által írt belső levélre hivatkoznak. Eszerint a dolgozók azért nem viselhetik a szájmaszkot, mert az intézmény nincs kitéve a fertőzésveszélynek.


A Magyar Hang azt is írja, hogy az ügyben megkérdezték az intézmény vezetőségét, mi alapján tiltották meg a dolgozóiknak a szájmaszk viselését, majd megígérik, hogyha kérdéseikre választ kapnak, frissítik a cikket.

Csakhogy ez nem történt meg. A Magyar Hang nem frissítette a cikket annak ellenére, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat szinte azonnal közleményben cáfolta a hamis információt. Az intézmény leszögezte: a sajtóhírekkel ellentétben sem korábban, sem most nem tiltották a szájmaszk használatát, sőt, protokolljukban kifejezetten ajánlják annak viselését. Kötelezővé azonban senki számára nem teszik.

A Magyar Hang által terjesztett hamis információt azonban még a hivatalos cáfolat megjelenése előtt több kormánykritikus portál is átvette. Megosztotta például a Jobbik-közeli Zsúrpubi és a liberális Magyar Narancs is.

Az álhírterjesztők miatt az elmúlt időszakban nem csak az Országos Vérellátó Szolgálatnak kellett tisztázó közleményt kiadnia. A Semmelweis Egyetem is erre kényszerült, miután a Qubit nevű portál névtelen forrásra hivatkozva egyebek mellett azt állította, hogy két osztályt be kellett zárni a klinikán.

Az egyetem közleményében hangsúlyozta: a cikk állításaival ellentétben rektori utasításra a Neurológiai Klinika valamennyi munkatársát tesztelték, így még a betegség korai szakaszában tudták azonosítani a koronavírussal fertőzötteket. Hozzáteszik: a jelenlegi járványügyi helyzetben különösen etikátlannak és szakmailag megengedhetetlennek tartják a pánikkeltő és ellenőrizetlen információk megjelentetését.

A rendőrség már nyomoz Kásler Miklós levelének hamisítása ügyében is. Az emberi erőforrások minisztere nemrég a halottvizsgálatot végző orvosok részére küldött egy hivatalos levelet, amiben az új eljárásrendet ismerteti a koronavírusban elhunytak vizsgálatával kapcsolatban.

Ezt a szöveget azonban valaki meghamisította, úgy, hogy bárki azt hihesse: a miniszter arra utasította az orvosokat, hogy hamisítsák meg a koronavírusban elhunyt áldozatok számát. A hamis levél miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda már több adathordozót lefoglalt, és tanúkat is kihallgatott.

Az operatív törzs tájékoztatása szerint eddig harminckét esetben rémhírterjesztés, huszonkét ügyben pedig közveszéllyel való fenyegetés miatt indult büntetőeljárás. A parlament hétfői döntésének értelmében mostantól egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki nagy nyilvánosság előtt valótlan tényt állít, vagy úgy ferdít a tényeket, hogy az „alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa".