×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már a hatósági házi karantén adatokat is közlik

 

Mostantól azt is lehet látni a számlálón, hogy hányan vannak hatósági házi karanténban. Jelenleg csaknem 11 ezer embernél rendeltek el ilyen intézkedést. A hatósági házi karanténra kötelezettnek 2 hétig az otthonában kell maradni, és nem fogadhat vendéget.

A házi karanténban lévők a bejárati ajtóra kötelesek kiragasztani egy hatósági feliratot – az úgynevezett piros lapot –, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van.

A koronavirus.gov.hu oldal ezentúl a hatósági karantén adatokat is közöli. A járvány ezen szakaszában már az otthoni karantén a jellemző, nem pedig a kórházi, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tünetei vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek.

Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy a járványügyi hatóság által elrendelt, ez utóbbi a hatósági házi karantén. Mostantól naponta frissülő adatokat közölt a koronavirus.gov.hu oldal a számlálóján az aktuálisan hatósági házi karantén alatt lévő állampolgárok számáról.

A hatóság házi karanténra kötelezett személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi. Ha valaki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el” – hangsúlyozza az oldal.

Hozzátéve, hogy a hatósági házi karanténra kötelezett a járványügyi megfigyelés időtartama idején otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy postást, áruszállítót, ételszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget” – olvasható az koronavirus.gov.hu felhívásában.

A címlapfotó illusztráció.