Februárban több mint 10 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalma

 

Februárban a nyers adat szerint 10,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 11,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 10,7 százalékkal, az iparcikkek döntő részét árusító nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.


A február végén kialakult felvásárlási láz a KSH becslése szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom 11 százalékos bővüléséből 5,7 százalékpontot magyaráz, ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem volumenének 11,3 százalékos növekedéséből 7 százalékpontot, a gyógyszer-, gyógyászati és illatszerüzletek esetében a 15,8 százalékos bővülésből mintegy 10 százalékpontot.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 11,1 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 11,4 százalékkal nőtt. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 23,7 százalékkal növekedtek az eladások, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerboltokban- 15,9 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikkeket árusító helyeken 15,3 százalékkal, a bútor és műszakicikk üzletekben 7,4 százalékkal, a textiláru, a ruházati termékek és lábbelik iránt 7,0 százalékkal nőtt a kereslet. A használtcikk üzletek forgalma csak 0,4 százalékkal nőtt éves összevetésben a januári 9,0 százalék után.

Az üzemanyag fogyasztás továbbra is szerény növekedést mutatott annak ellenére hogy az árak 4,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az előző hónapban.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 957 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott közölte a KSH.

Az év első két hónapjában A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 9,5 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7,8 százalékkal a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 12,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.