×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európai díjra jelölték a fővárosi állatkertet

 

Európai díjra jelölik a Fővárosi Állat- és Növénykert hulladékcsökkentési programját, a budapesti intézmény különböző környezetvédelmi intézkedéseket vezetett be a zöldebb működés érdekében – hangzott el csütörtökön az M1-en.


Az előző év novemberében az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében kilencnapos programsorozatot szerveztek, ahol érzékeltetni akarták az érdeklődőkkel a napjainkban felhalmozódó szeméttermelés problémáját – közölte Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

A programsorozat idején bemutatót tartottak a kerttulajdonosok számára a különböző komposztálási lehetőségekről, és játékos, kézműves programok révén ismereteket adtak a gyermekeknek a háztartási hulladékok lehetséges felhasználásáról.

A fővárosi állatkert arra törekszik, hogy saját működése minél inkább környezetbarát legyen. Az intézmény célként tűzte ki, hogy területén az eldobható hulladékok aránya csökkenjen, az újrahasznosított termékek mértéke pedig növekedjen. A vendéglátóhelyeken már megközelítőleg egy évtizede újabb és újabb intézkedéseket hoznak a környezetbarát működés érdekében. Az ételeket gabonából préselt tányéron szolgálják fel, a Széchenyi gyógyfürdő termálvizét használják fel az állatházak fűtésére, a jövőben pedig be fogják tiltani a PET-palackokat az állatkert területén.

A Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége a tavaly novemberi Európai Hulladékcsökkentési Hétre szervezett magyarországi programok közül vállalati kategóriában az állatkert kilencnapos közönségprogramját találta a legjobbnak, ezáltal a budapesti intézmény képviseli Magyarországot az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díj nemzetközi döntőjében.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2012 óta tartják meg novemberben az Európai Hulladékcsökkentési Hetet szerte Európában. Tavaly 30 ország vett részt a kezdeményezésben körülbelül 16 ezer programmal, a hulladékcsökkentést ösztönző programokkal. Magyarországon 410 regisztrált esemény valósult meg, köztük a Fővárosi Állat- és Növénykert akciói – hangzott el a műsorban.

A címlapfotó illusztráció.