Felháborodott utasok írtak a BKK oldalára

 

Hatalmas felháborodást váltott ki Budapesten, hogy szombati menetrendre állt át a fővárosi tömegközlekedés. Számos vonalon tömeg alakult ki a buszokon, villamosokon, emiatt képtelenség volt megfelelő távolságot tartani egymástól, pedig a koronavírus-járvány miatt ez létfontosságú lenne. A Fidesz napközben arra szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy azonnal vonja vissza elhibázott döntését. A főváros azt ígéri, holnap több vonalon ismét sűrítik a járatokat – derült ki az M1 Híradójából.

Ne feledje, április 1-től változik a fővárosi közösségi közlekedés menetrendje – tudatta közösségi oldalán még kedden, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A szombati menetrenden alapuló közlekedési rend lép életbe – írta a BKK. Azzal indokolták a döntést, hogy a koronavírus-járvány miatt 80-90 százalékkal esett az utasszám.


A BKK azt ígérte: csúcsidőben a metrók, valamint több villamos és busz a szombatinál sűrűbben közlekedik majd. A közlekedési központ szerint mindez biztosította volna, hogy a járműveken ne legyen tumultus, azaz megfelelő távolságban lehessenek az utasok egymástól.

Az utasok felháborodásukban tucatszámra írtak a fővárosi cég Facebook oldalára. Azzal bombázták a BKK-t, hogy „elment a józan eszük”, nem szakemberek, „a metrópótló heringjárat lett”, és hogy laptop mögül akarják irányítani a forgalmat.

Volt, aki azt írta, minden tömve, egymásra lihegnek az emberek a metrón, és sokan hívták fel a figyelmet arra, hogy így tényleg tömeges megbetegedések lesznek.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója,

Vitézy Dávid is bírálta a BKK-t a káosz miatt.

Fotókat posztolt, amin jól látható a reggeli tömeg a megállókban.

Azt írta, a közlekedési központ vezetői „egy rendkívüli járványhelyzeti munkanapi menetrend helyett, talán lustaságból, talán nemtörődömségből, de egyszerűen megpróbálták a szombati menetrendet ráhúzni a mostani helyzetre”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy „az állam által megrendelt elővárosi kék buszjáratokon nem követték el ezt a hibát”.

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár pedig Twitter üzenetében úgy fogalmazott: „joggal akadtak ki az utasok.” Egyben felkérte Vitézy Dávidot, hogy álljon rendelkezésre, és segítse a munkát.

A Fidesz közleményben szólította fel a főpolgármestert,

Karácsony Gergelyt, hogy azonnal vonja vissza elhibázott döntését, és vezessen be több járatot, hogy az utasok tudják tartani az egymásközti biztonságos távolságot.

Karácsony Gergely délig hallgatott, csak ekkor kezdett magyarázkodásba közösségi oldalán. Először azt bizonygatta: a járvány miatt elnéptelenedett a város, majd pedig azt, hogy ilyenkor logikus lépés a járatok ritkítása. Végül mégis arra utasította a BKK vezérigazgatóját, hogy csütörtök reggeltől emeljék meg Budapesten a tömegközlekedési eszközök számát, és növeljék a járatsűrűséget is.

A címlapfotó illusztráció.