×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Országos tiszti főorvos: Mindannyian ki vagyunk téve a fertőzésnek

 

Az ország minden megyéjében jelen van a vírus. A sűrűn lakott területeken, így Budapesten és Pest megyében magasabbak az esetszámok, de egyetlen település sem gondolhatja magáról, hogy nem érhet oda a járvány.


 

Cikkünk frissült. 

Folyamatosan ellenőrzi a rendőrség a rendkívüli intézkedések betartását – közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: a rendőrség ellenőrzi a kijárási korlátozás, az üzletek korlátozott nyitva tartásának és a hatósági házi karantén szabályainak betartását.

A bevezetett rendkívüli intézkedések hozzájárultak a járvány elleni védekezés hatékonyságának növeléséhez és a fertőzések számának csökkentéséhez, ezért azok hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig fenntartják – mondta.

Újabb védőfelszerelések érkeztek Magyarországra

Ismertette: szerda reggel is érkezett három járat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre és még hármat várnak a nap folyamán, amelyekkel sebészi orvosi maszkokat, speciális orvosi maszkokat, overálokat, továbbá maszkok gyártásához szükséges alapanyagot szállítanak Budapestre. Az operatív törzs utasítása alapján ezek az egyéni védőfelszerelések elsődlegesen az egészségügyi dolgozókhoz kerülnek.

A rendőrségi feladatok közül a közterületi csoportosulások tagjainak figyelmeztetését emelte ki, mint mondta: azt tapasztalják, hogy a csoportosulók többsége a felszólítás hatására együttműködővé válik, de volt már olyan személy, akivel szemben intézkedniük kellett.

A kijárási korlátozások bevezetése óta 1128 rendőri intézkedés történt, ebből 956 esetben figyelmeztetésben részesítették az embereket, 49-en helyszíni bírságot kaptak,

123 ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök.

Folyamatosan ellenőrzi a rendőrség a rendkívüli intézkedések betartását

Hatósági házi karantént 9679 esetben rendeltek el, a korlátozásra vonatkozó szabályok betartását pedig 71 350 alkalommal ellenőrizték. Tapasztalataik szerint a hatósági házi karantén szabályait betartják az emberek, eddig 322 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Az üzletek nyitva tartásának korlátozásáról azt mondta: 39 üzlet tulajdonosát részesítették figyelmeztetésben, 25-tel szemben szabtak ki helyszíni bírságot és 61 szabálysértési feljelentést tettek.

A határforgalomról szólva elmondta: könnyítő intézkedéseket hoztak éjféltől: az osztrák-magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó határátkelőhelyét igénybe vehetik az ingázó dolgozók. Ezzel is biztosítani kívánják, hogy az emberek el tudjanak jutni a munkahelyükre.

A szlovák határszakaszról szólva elmondta: az eddig a személyforgalom számára megnyitott Vámosszabadi, Somoskőújfalu, Bánréve és Sátoraljaújhely határátkelőknél a teherforgalmat is engedik. A nemzetközi tranzitforgalomban azonban továbbra is Rajka, Parassapuszta, és Tornyosnémeti áll a rendelkezésére a tehergépjárművek vezetőinek.

Kiss Róbert ugyanakkor rámutatott: az ingázás feltétele, hogy a munkavállaló az országba való belépése során fel tudja mutatni a munkáltatói igazolását, vagy a megművelt földterület tulajdonjogát, haszonélvezeti jogát igazolni tudja.

A teherforgalomban a belépő oldalon Tompánál és Ártándnál kell várakozásra számítani, a kilépő oldalon pedig Csanádpalotánál, de ott a kilépő személyforgalomban is – mondta.

Több mint száz eljárás indult

Ismertette: a járvánnyal összefüggésben 112 büntetőeljárást indítottak, ebből 23-at csalás, 10-et járványügyi szabályszegés, 19-et közveszéllyel fenyegetés és 27-et rémhírterjesztés miatt.

A büntetőeljárásokkal kapcsolatban eddig 32 gyanúsítottat hallgattak ki.

Arra az újságírói kérdésre, hogy javasolja-e az operatív törzs a fővárosnak és a városoknak, hogy tegyék ingyenessé a parkolást a településükön ezzel is elősegítve, hogy ne a közösségi közlekedést használják az emberek, azt mondta: az operatív törzs hatáskörét kormányhatározat szabályozza, és nem jogosult ingyenessé tenni a parkolást, nem írhatja át a parkolásra vonatkozó rendelkezéseket, arra az önkormányzatok jogosultak.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: a magukról gondoskodni nem tudó idősekről az önkormányzati törvény alapján az önkormányzatoknak kell gondoskodnia, s bíznak abban, hogy az önkormányzatok teljesítik is ezt a feladatukat.

Az egészségügyi intézmények védőeszközzel történő ellátásáról azt mondta: folyamatosan érkeznek a szállítmányok és amikor megérkeznek a termékek, az operatív törzs megoldja a raktározásukat, az ehhez kapcsolódó logisztikai feladatokat, majd a legrövidebb időn belül intézkednek arról, hogy ezek a szállítmányok az intézményekbe el is jussanak.

Kedden is folyamatos volt a kiszállítás a kórházakba, a kórházparancsnokok jelzései alapján folyamatosan osztják ki a védőeszközöket az egészségügyi dolgozóknak.

Nincs ugrásszerű emelkedés

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy napról napra növekszik a fertőzöttek száma, de a fertőzés mértékének a növekedése egyenletes. Ez biztató, mert nincsen ugrásszerű emelkedés – fűzte hozzá.


Kifejtette: mindez azoknak az intézkedéseknek köszönhető, amiket már januártól bevezetett az operatív törzs.

Mindenki ki van téve annak, hogy megfertőzi a koronavírus, a fiatalok sem kivételek – jelentette ki az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.


Müller Cecília azt mondta: az ország minden megyéjében jelen van a vírus. A sűrűn lakott területeken, így Budapesten és Pest megyében magasabbak az esetszámok, de egyetlen vidéki település sem gondolhatja magáról, hogy nem érhet oda a járvány – emelte ki.


Hozzátette: a koronavírus.gov.hu oldalon mostantól megyei bontásban közlik a fertőzöttek számát. Elmondta azt is: nem nő ugrásszerűen a fertőzött emberek száma Magyarországon, az emelkedés mértéke egyenletes, és ez biztató. Továbbra is igaz, hogy a fertőzöttek a szoros környezetükben élő egy-két embernek adják át a betegséget.

Magyarországon nem látható olyan exponenciális növekedés a fertőzöttek számában, amilyet néhány környező államban tapasztaltak, és ez valószínűleg a bevezetett intézkedéseknek köszönhető – tette hozzá.

Az országos tiszti főorvos közölte, hogy

az elmúlt 24 órában négyen haltak meg koronavírus-fertőzés miatt,

valamennyien szív-érrendszeri betegségben is szenvedtek.

Az eddig a fertőzés következtében elhunyt 20 ember átlagéletkora 73 év, közülük 12-en férfiak és 8-an nők. Ez is igazolja, hogy a betegség „súlyosan lezajló formája” elsősorban az időseket, illetve a valamilyen krónikus betegséggel küzdőket veszélyezteti leginkább. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy fiatalokat, gyerekeket nem betegít meg a vírus.

Müller Cecília szólt arról is: a vírussal megfertőzöttek 80 százaléka nem vagy legfeljebb enyhe tüneteket észlel magán és nem fordul orvoshoz. Ezért is fontos, hogy mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat, hiszen tünetmentes ember is lehet vírushordozó és terjesztheti a betegséget.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az 525 igazoltan fertőzött ember vagy tüneteket észlelt magán vagy kapcsolatba került fertőzöttekkel, ezért tesztelték. Az igazoltan fertőzöttek 25 százaléka tünetmenetes, 35 százalékának enyhe tünetei vannak, 5 százalékuk (17 ember) lélegeztető gépen van, 6 százalékuk pedig más intenzív ellátásra szorul – ismertette.

Negyven ember gyógyultan távozott a kórházból, tehát azok is meg tudnak gyógyulni, akik kórházi ápolásra szorulnak – mondta. Hozzátette: természetesen annak, akinek már lélegeztető gépre van szüksége, rosszabbak a gyógyulási esélyei.

Tartsák be a másfél méter távolságotz a munkába járók

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra is, hogy akik egészségesek és naponta dolgozni járnak, azok a munkahelyükön és utazás közben is tartsák be a másfél méteres távolságot, gyakran mossanak kezet és szellőztessenek.

Különösen figyelniük kell erre azoknak, akik egy háztartásban élnek idős vagy krónikus betegséggel küzdő emberrel – mondta. Azt tanácsolta, hogy hazaérve már az előszobában fertőtlenítsék a kezüket, azonnal öltözzenek át, majd újra mossanak kezet vagy zuhanyozzanak le.

Figyeljenek arra is, hogy a holmijukat külön kezeljék, ruhájukat – ha nem 90 fokos programot használnak – elkülönítve mossák. A különböző felületeket rendszeresen fertőtlenítsék vírusölő hatású tisztítószerekkel, valamint sűrűn és szisztematikusan takarítsanak.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: a kórházban lévőket megilleti a kapcsolattartás joga a hozzátartozóikkal, de a nagyon leterhelt kórházi személyzet nem tud állandóan a hozzátartozók rendelkezésére állni. Javasolta az intézményeknek, hogy jelöljenek meg egy időszakaszt, amikor a hozzátartozók érdeklődhetnek náluk.

Csomagot kaphatnak a betegek, de nem lehet személyesen átadni nekik – tette hozzá. Elmondta azt is: a válságos állapotú, végstádiumban lévő betegekkel az intézmények biztosítják a kapcsolattartást, megfelelő szabályok betartásával.

Szintén kérdésre reagálva kijelentette: az elhunytak adatainak nyilvánosságra hozásakor az adatkezelés szabályai szerint jártak el, a közöltek alapján nem azonosíthatók az emberek, de szerettek volna hiteles tájékoztatást nyújtani az elhunytak koráról és alapbetegségéről.

Szólt arról, hogy a tiroli síparadicsomból hazatérők közül csak azoknak nem kell két hétre karanténba vonulniuk, akik az osztrák hatóságoktól igazolást hoztak arról, hogy már Ausztriában letöltötték a kéthetes hatósági karantént, és ez idő alatt tünetmentesek voltak.

Reagálva a sajtóhírre, amely szerint a TBC ellen használt BCG-oltás hatásos lehet a koronavírus okozta megbetegedés kezelésében, ismertette: jelenleg kísérleti stádiumban van a kutatás, amely ezt igazolhatná. Hozzátette: ha beigazolódik a BCG pozitív hatása, akkor a magyar lakosság jó helyzetben van, mert 1953 óta kötelezően mindenki megkapja, még újszülöttként ezt a védőoltást.

A kórházi kapacitásokra vonatkozó kérdésre felelve Müller Cecília hangsúlyozta: pontosan kidolgozott ütemterv szerint, hétről hétre növelik a potenciális betegeket fogadó intézmények számát, folyamatosan vonják be a kórházakat. „Számos pufferkapacitással rendelkezünk (.), bízunk abban, hogy nem kell igénybe venni őket, de felkészülünk a legrosszabb lehetőségre is” – fogalmazott a tisztifőorvos.

A címlapfotó illusztráció.