×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hazatért ötszázkét magyar a vesztegzár alatti Tirolból

 

Négy autóbuszból és a közel százötven személykocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel több száz magyar a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éjszakai Facebook bejegyzésében.

A konvoj „ezekben a percekben érkezik a határra” – írta a miniszter röviddel éjfél után.

Emlékeztetett arra, hogy Ausztria Tirol tartományának öt települését március 13-án két hétre karantén alá helyezték, hogy lassítsák a koronavírus terjedését a régióban. A lezárt területen több mint félezer magyar tartózkodott munkavállalás céljából, és így valamennyien vesztegzár alá kerültek.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is: az eredetileg március 28-án lejáró karantént a tiroli tartományi kormányzat április 13-ig meghosszabbította, azonban szigorú kikötések mellett a tünetmentes külföldi állampolgárokkal kivételt tettek.

Magyarország természetesen vállalta a kiszabott feltételeket, így nyilatkoztunk arról, hogy állampolgárainkat visszafogadjuk, és gondoskodunk hazaszállításukról” – tudatta bejegyzésében a miniszter.

Hozzátette: a hazatérőkre két hét hatóságilag elrendelt házi karantén vár, „azonban most már itthon vannak, és ez a legfontosabb”.