×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyolcvankét kórházba szállították a Kínából érkezett védőeszközöket

 

Elsődlegesen az egészségügyi dolgozók kapják a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket, amelyeket nyolcvankét kijelölt kórházba szállítottak – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa kedden online sajtótájékoztatón.


Cikkünk frissült.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a szállításban az operatív törzs segítségére volt a Waberer’s logisztikai vállalat. A szállítások kedden is folytatódnak.

Az egyéni védőeszközöket elsődlegesen az egészségügyi dolgozók kapják – közölte, hangsúlyozva: a kórházparancsnokok jelentése alapján az operatív törzs megállapította, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegek részére minden egyéni védőfelszerelés teljeskörűen rendelkezésre áll.

Kiss Róbert közölte azt is, a járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban 103 büntetőeljárást rendeltek el: 26 emberrel szemben rémhírterjesztés, 19-cel szemben közveszéllyel fenyegetés, 22 emberrel szemben csalás miatt indult eljárás, illetve kilenc járványügyi szabályszegéssel összefüggésben rendeltek el bűntetőeljárást. A kijárási korlátozás három napjában 943 rendőri intézkedés történt, ennek jelentős része – 822 eset – figyelmeztetéssel zárult. Hozzátette:

eddig 9448 hatósági házi karantént rendeltek el, a rendőrség ezt 63 ezer alkalommal ellenőrizte.

Az alezredes egy kérdésre válaszolva kifejtette: elsődleges feladat a külföldön rekedt magyarok hazaszállítása. Emlékeztetett: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy eddig öt és félezer magyart tudtak hazahozni, és a napokban szállítanak haza az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából kétszázötvenhét magyar és tizennyolc szlovák állampolgár. Hétfőn pedig négy busszal és 150 személyautóval érkeztek haza Tirolból magyarok, akik a kéthetes házi karantént Tirolban kitöltötték, tünetmentesek, negatív a tesztjük, így nekik a magyarországi hatósági házi karantént nem rendelték el.

Kedden újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 492-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt egy újabb, több krónikus betegséggel küzdő 59 éves beteg. Az elhunytak száma ezzel 16 főre emelkedett. Emellett 34 főről 37 főre nőtt a gyógyultak száma is.

Arra a felvetésre, hogy egyes hipermarketek bejáratánál biztonsági ellenőrök személyi igazolványt kérnek a vásárlóktól, Kiss Róbert elmondta: a kijárási korlátozás célja, hogy ezzel segítsék a járvány lassulását. Hozzátette: az üzletek üzemeltetőinek feladata kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok betartása; ebben a vásárlók együttműködését kérte.

A rendőrség közterületi jelenlétével kapcsolatos kérdésre elmondta: a hatósági házi karantén ellenőrzésével, illetve a kijárási korlátozással kapcsolatos feladatok miatt több rendőrt tudnak a közterületekre vezényelni, így jobban oda tudnak figyelni a közterületi garázdaságra, rendbontásra.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: a megyei védelmi bizottságok eddig is fontos szerepet játszottak a védekezésben, az operatív törzs döntéselőkészítésében, a munkák koordinálásában, valamint a kórházparancsnokokkal együttműködve a készletek felmérésében. Egyúttal megköszönte a munkájukat.

Arra a felvetésre, értesítik-e a polgármestereket a településükön regisztrált betegekről, elrendelt karanténokról, azt válaszolta, a különleges jogrendi időszakban az operatív törzs részére határozza meg a jogszabály a tájékoztatási kötelezettséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki hiteles tájékoztatást szeretne, kövesse az operatív törzs sajtótájékoztatóit, illetve a koronavirus.gov.hu oldalt.

A nagymágocsi idősek otthonában tapasztalt fertőzésekről azt mondta, intézkedtek az intézmény járványügyi elzárásáról, de a betegek állapotáról – mivel azok személyes adatok – nem adhat tájékoztatást.

Az alezredes arra a kérdésre, hogy a települések kértek-e segítséget az idősellátás vagy a rendeletek betartatása érdekében, azt válaszolta, a települési önkormányzatoknak jelentős feladataik vannak a védekezésben és kötelességük segítséget nyújtani az idős, beteg lakosoknak.

Kiss Róbert a határátlépéssel kapcsolatos fennakadásokról elmondta: belépő teherforgalomban kisebb fennakadás van Rajkánál, Röszkénél, Csanádpalotánál és Ártándnál. Csanádpalotánál a kilépő teherforgalomban és a személyforgalomban is kisebb fennakadás van.

A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek

emelte ki az országos tiszti főorvos. Müller Cecília jelezte: a halálos áldozatok száma 16-ra emelkedett. Közülük a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, de volt köztük rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő is. A 16. áldozat immunológiai szempontból nagyon kockázatos csoportba tartozott – közölte.

A tiszti főorvos azt is bejelentette, hogy a koronavirus.gov.hu oldalon is közzétették a halálos áldozatok listáját, koruk, nemük és krónikus alapbetegségeik feltüntetésével.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy van ok az örömre is, hiszen már 37-en távoztak gyógyultan az intézményekből.

Hangsúlyozta, a következő időszakban jelentősen növekedni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma, minden gyanús esetet kivizsgálnak.

A tiszti főorvos köszönetet mondott mindenkinek, a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók mellett azoknak is, akik a kijárási korlátozás szabályait betartva segítenek a fertőzési lánc megszakításában, a járványgörbe laposításában. Külön köszönetet mondott azoknak, akiknek a korábbi életmódjukból adódóan fokozottan nehéz otthon maradniuk, ezt mégis megteszik. Példaként említette a sportolókat, művészeket.

Müller Cecília szerint fontos, hogy a bezártságban mindenki megtalálja azt az elfoglaltságot, amelyben örömét leli, a rossz érzéseket pedig senki se fojtsa káros szenvedélyekbe, helyette beszéljék ki azt barátokkal, szakemberekkel. Természetesen telefonon, vagy online kapcsolattartás mellett – fűzte hozzá.

A tiszti főorvos ezúttal is tanácsolta a nem hiteles, félelmet gerjesztő hírforrások elkerülését, továbbá rendszeres napirend követését, napi tornagyakorlatok végzését. Különösen fontosnak nevezte, hogy a szülők sokat beszélgessenek gyermekeikkel, ne tagadják le a problémát, adjanak világos, egyértelmű válaszokat nekik a járványról.

Kérdésekre válaszolva kifejtette, a húsvéti sonkát és tojást is érdemes jól átfőzni, utóbbit hipós vízzel is átmosni, majd lecsepegtetni. Megjegyezte, a nyers tojás és hús fogyasztása nem ajánlott.

Müller Cecília kérdésekre válaszolva ezúttal is megerősítette, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján elsősorban az egészségügyi dolgozóknak, betegellátóknak és a rendvédelmi szervek tagjainak ajánlják a maszkok viselését, de nem ellenzik azoknál sem, akiknek biztonságérzetet ad. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a helytelen, sok igazgatással, arcérintéssel járó maszkhasználat kifejezetten kockázatos lehet. A szakember legalább 60 fokon történő mosást javasolt a varrt maszkok fertőtlenítésére.

A tiszti főorvos kérdésre beszélt arról is, hogy csak a kijárási korlátozásban szereplő indokokból lehet elhagyni az otthonokat.

Ezek között nem szerepel a költözés, ezért mindenkit arra kért, hogy maradjon ott, ahol a jogszabály hatálybalépésekor tartózkodott.

Kiemelte, az idősektől, krónikus betegségben szenvedőktől változatlanul azt kérik, maradjanak otthon.

Müller Cecília közölte, az állam kijelölt tartózkodási helyet biztosít azoknak, akik családjuk, környezetük védelmében nem szeretnék otthonukban tölteni a hatósági karantént.

Elmondta, a járvány terjedését leginkább úgy lehet összevetni a különböző országokban, ha az igazolt fertőzöttek számát hasonlítjuk az adott országok teljes lakosságszámához.

A tiszti főorvos kiemelte:

Magyarországon nem alakultak ki gócpontok,

a koronavírus-járvány egyenletesen terjed az országban. Közölte, hamarosan eljön a járvány azon szakasza, amikor tömegessé válnak a megbetegedések, az egészségügyi intézmények azonban folyamatosan készülnek erre a helyzetre. A kórházak minden évben készítenek úgynevezett egészségügyi válsághelyzeti tervet, amelyek felülvizsgálatát már korábban kérte.

Müller Cecília szólt arról is, hogy a fertőzöttek között vannak egészen fiatal, egy-két éves gyermekek is. Közülük van, aki orvosi segítségre szorul, míg máson a legenyhébb tünetek sem látszódnak – tette hozzá.

Jelezte, kórházi kezelésre kizárólag csak akkor van szükség, ha azt a magas láz, a légszomj, vagy a fulladás indokolja.

A tiszti főorvos a hozzá intézett utolsó kérdésre válaszolva arra kérte a fitnesztermek használóit, hogy időben elkülönülten, fokozott fertőtlenítés mellett használják ezeket a helyiségeket.

A címlapfotó illusztráció.