Önkéntesek is segítik az önkormányzatok idősellátó tevékenységét

 

Az ország több településén önkéntesek is segítik az önkormányzati dolgozókat az idősek ellátásában, az egészségügyi dolgozók pedig egyre több helyen ingyen vehetik igénybe a tömegközlekedést.

A szegedi önkormányzat már több mint 700 egyedülálló, idős emberen segít meleg étellel, bevásárlással, gyógyszerkiváltással. A kiszállítás, a segítségnyújtás ingyenes, de az ételért és az árukért fizetni kell. Hétfőtől díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést az egészségügyben, valamint a szociális ellátásban dolgozók.

A Tisza-parti városban emellett szerdától hétvégi menetrend lép életbe a tömegközlekedésben. Már 220 önkormányzati ingatlanban működő üzlet és vendéglátóhely jelezte, hogy él a Botka László polgármester által felkínált lehetőséggel és bezár, így mentesül – összesen havonta mintegy 50 millió forintnyi – bérleti díj megfizetése alól.


Makón krízisvonalon kérhetnek segítséget az idősek gyógyszerbeszerzéshez, az ebédkiszállításhoz, bevásárláshoz.

Csongrádon hatvanketten - önkormányzati dolgozók és önkéntesek - kétszáz 70 év feletti helybélinek segítenek heti kétszer a bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban és az ételkiszállítás megszervezésében.

A tervek szerint hétfőtől telefonon pszichológustól kérhetnek segítséget azok az idősek, akik egyedül vannak otthonukban.

A baranyai megyeszékhely önkormányzata hétfőn elfogadta Hoppál Péter fideszes parlamenti képviselő az egészségügyi dolgozók térítésmentes helyi közlekedésével kapcsolatos javaslatát: Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármester kiadta a szükséges utasításokat ahhoz, hogy keddtől a veszélyhelyzet visszavonását követő tizenötödik napig Pécsen ingyenesen vehessék igénybe a közösségi közlekedést – írták.

Hozzátették: elkezdték az egyeztetést az egészségügyi dolgozók ingyenes parkolásáról, és folynak az egyeztetések a különböző klinikai telephelyek között járó, célzott és ingyenes helyi buszjáratokat bevezetéséről is.

Székesfehérváron szerdától működik a videotelefonos kapcsolattartás az idősgondozó intézményekben – közölte hétfőn az önkormányzat. A tervek szerint a családtagok a hét minden napján, 9 és 10 óra között hívhatják idős hozzátartozóikat.

Az önkormányzat közleményében rámutatott: a januárban az influenzajárvány miatt bevezetett, majd a koronavírus-járvány okán továbbra is tartó látogatási tilalom miatt az idősotthonok lakói hónapok óta nem találkozhatnak a családtagjaikkal, ami igen nagy lelki terhet ró minden érintettre. A videotelefonos kapcsolattartás jelentősen enyhíthet az aggodalmakon, a mentális feszültségeken – tették hozzá.

Dunaújvárosban az önkormányzat szervezésében az ebéd-házhozszállítás mellett hétfőtől a bevásárlásban és a gyógyszerkiváltásban is segítenek a 70 évnél idősebbeknek, cserébe vállalniuk kell, hogy otthon maradnak. A tervek szerint a kiszállításokra hétfőn, szerdán és pénteken lesz lehetőség, az igényeket a hivatalban kell jelezni.

A kisvárdai önkormányzat – együttműködésben a Segítő Kéz az Elesetteknek Alapítvánnyal alszámlát hozott létre a koronavírus-járvány megelőzésében dolgozók javára. A felajánlásokat az OTP Bank 11744034-24427382 számlaszámra várják.

Mohácson az évről évre busóálarcot és bundát öltő emberek csaknem 1800 fős közösségének tagjai közül is sokan vállalnak önkéntes munkát a veszélyhelyzet idején – tájékoztatott a Duna-parti település önkormányzata.

A busójárás egyik főszervezőjének kezdeményezésére a népszokás maskarásai most az idősek, a járvány miatt otthonukban maradók ellátásában segítenek, „civilben”.

Fertőtlenítő permetezést végeztek a Békés megyei Battonyán a helyi önkéntes tűzoltók és a polgármester a buszmegállókban, a boltok körül, a postánál, az orvosi rendelőnél, a gyógyszertárnál, a hidak korlátain, s azokon a helyeken, ahol a lakosság nagyobb létszámban jelenik meg.

Az ebéddel kapják meg feladatlapjaikat a leghátrányosabb helyzetű településeken élő rászoruló gyerekek – közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa az MTI-vel.

Thaisz Miklós ügyvezető igazgató azt írta: az alapítvány minden általuk fenntartott iskola számára távoktatási honlapot fejlesztett, amelyen keresztül kiadhatják a tananyagot, de van olyan település, ahol a feladatlapokat nyomtatottan adják át hetente két alkalommal, amikor a családok úgyis megjelennek az ételosztáson.

Hozzátette: óvodáik hivatalosan zárva vannak, a pedagógusok ügyelettel segítik a szülőket, a fogyatékkal élőket gondozó intézményeiknél pedig a gyógypedagógusok, gyógytornászok teljes munkaidejükben állnak a szülők rendelkezésére, és segítik az otthoni gondozást.

A Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara internetes feladatbankkal segíti a programozásérettségire készülő diákok és az őket felkészítő tanárok munkáját. Tájékoztatásuk szerint a mester.inf.elte.hu honlap adatbázisa a 2005 és 2017 közti összes közismereti emelt és szakmai programozás érettségi feladatot tartalmazza, a felületre a diákok Google-fiókkal regisztrálhatnak.

Az oldalt kifejezetten arra tervezték, hogy programozási feladatokat gyakorolhassanak rajta az érettségire vagy tanulmányi versenyre készülők, akik hat különböző programnyelven - C, C++, C#, Java, Pascal vagy Python programnyelveken – tölthetik fel a kódjaikat.

Munkájukat a szerver automatikusan értékeli, és tanáraik is nyomon követhetik diákjaik tevékenységét - közölték. A tanárok a Neumann Társaságtól igényelhetnek jogosultságot a rendszerhez, ahol tanulócsoportokat alakíthatnak ki és házi feladatot is adhatnak diákjaiknak.

A címlapfotó illusztráció.