×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Wittner Mária sosem tudta meg, miért nem hajtották végre a kivégzését

 

Március 25-én volt 50 éve, hogy Wittner Máriát, akit másodfokon életfogytiglanra ítéltek 1958-ban, amiért részt vett az 1956-os forradalomban és szabadságharcban, kiengedtek a börtönből. 1970-ben tehát még mindig volt politikai bebörtönzött a kádári Magyarországon, pedig ezt a kommunisták letagadták ország-világ előtt.

Wittner Mária a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, a tizenhármas szám végigkísérte életét, a forradalom után a Kozma utca 13. szám alatt ítélték halálra, tizenharmadika volt, amikor a fiát utoljára láthatta a börtönben, tizenhárom évet töltött a börtönben, illetve péntek 13-án kapott Zuglóban lakást. Hozzátette, ennek köszönhetően végül megszerette ezt a számot.

1956-ban a Vajdahunyad utcai csoporthoz csatlakozott, a vádirat szerint, rendszer megdöntésére irányuló fegyveres szervezkedésben, fegyveres rablásban, többrendbeli meg nem állapítható gyilkossági kísérletben vett részt” – mondta.

Hozzátette, „a Kúria később kimondta, jogosan fogtunk fegyvert, vagyis a Kúria tisztára mosott több ártatlan embert is. A legszomorúbb azonban az, hogy a megtorlás során számos ártatlan embert kivégeztek, ezek az emberek számára pedig már nem jelent semmit a Kúria döntése”.

Azt is elmondta, amikor legjobb barátnőjét elvitték, megesküdött, hogy ha valaha az életben lesz még módja arra, hogy felszólaljon az igazság mellett, meg fogja tenni, és nem fog hallgatni. Hozzátette, az esküjét teljesítette, még a siralomházba is.

Wittner Mária azt is elmondta, soha nem tudta meg, neki miért kegyelmeztek meg, hiszen ő is halálraítélt volt, és nem volt eminens fogoly. Amikor csak lehetett kiállt az igazság mellett.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.
A címlapfotó illusztráció.