Kormányinfó plusz: A kijárási korlátozás részleteiről tájékoztatott a kormányszóvivő

 

A koronavírus-helyzetre való tekintettel a kormány szombattól érvényes kijárási korlátozásokat rendelt el, melyekről tegnap tett bejelentést. Az új szabályokkal kapcsolatban több kérdés is felvetődött, melyekre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalára feltöltött videó-bejegyzésében szolgált válaszokkal.

Fontos hogy nem kijárási tilalomról, hanem kijárási korlátozásról beszélünk. Ez most szombattól két hétig, tehát április 11-ig lesz biztosan érvényben” – szögezte le a videó elején a kormányszóvivő.


Hozzátette: külön szabályokat hoztak a 65 éves kornál idősebbekre, akik – a krónikus betegek mellett – különösen ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

Szentkirályi Alexandra elmondta: azért van szükség ezekre az intézkedésekre, mert azt látják, hogy a járvány három szakasza közül ugyan Magyarország egyelőre még „csak” a csoportos megbetegedések szakaszában van, de ez a helyzet bármikor átfordulhat tömeges megbetegedések szakaszába. A járvány terjedését elkerülni nem lehet, a lassítására azonban van lehetőség, amivel emberi életeket tudnak megmenteni.

A munkába járás megengedett, de csak alapos indokkal hagyjuk el otthonunkat

Mindenkit arra kérünk, hogy maradjon otthon, illetve csak nagyon alapos indokkal hagyja el az otthonát” – emelte ki. Hangsúlyozta: ha valakinek mégis el kell mennie otthonról – például a rokonának segíteni, vagy egy hozzátartozóját ápolni –, akkor figyeljen oda azokra az előírásokra, amelyek az alapvető higiéniás szabályokra vonatkoznak.

A kormány mindenkit arra kér, ha teheti, otthonról dolgozzon, azonban ha valakinek olyan a munkája, hogy az elvégzéséhez muszáj bemennie, akkor azt különféle igazolások nélkül megteheti.

Ehhez hozzá tartozik a saját vállalat valamint  az egyéni vállalkozás irányítása, a mezőgazdasági vállalkozók és erdőgazdálkodásban résztvevők vagy a szállítmányozók munkája is – derült ki a videóból.

Az új kormányrendelet alapján a gyógytorna és fizioterápia is alapos indoknak számít.

Sportolni és kutyát sétáltatni a szabályok betartásával lehet

A sportolás, kutyasétáltatás, boltlátogatás továbbra is megengedett, de kizárólag az alapvető higiéniás szabályokat és a megfelelő távolságot betartva.

Annak, aki nem a bejelentett lakcímén él, nem kell új lakcímkártyát csináltatnia, míg a boltok továbbra is látogathatók, a kormányszóvivő azonban arra kérte az embereket, ha megtehetik halasszák el a vásárlásokat. Kiemelte: az idősek érdekében reggel 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek látogathatják a boltokat.

A szabadban sportolás továbbra sem tiltott, viszont csak akkor menjünk ki valakivel közösen biciklizni, futni, ha amúgy is együtt lakunk vele, tehát barátokkal, ismerősökkel most egyáltalán ne végezzünk közös tevékenységeket. Közben figyeljünk oda arra, hogy a 1,5 méteres távolság a többi sportolótól meg legyen” – mondta a kormányszóvivő.

Továbbra is működnek a kiscsoportos felügyeletek, az ügyintézést érdemes elhalasztani

A kiscsoportos felügyeletek működése nem változott, míg az elvált apák és anyák továbbra is látogathatják a gyermeküket. Szentkirályi Alexandra azonban arra kért mindenkit, hogy minél kevesebbet vigyék el otthonról a fiatalokat.

A kormányszóvivő azt tanácsolta, minden ügyintézést, amit el lehet halasztani, halasszák el az emberek, ha erre azonban nincs lehetőség, igyekezzenek online megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat.

A címlapfotó illusztráció.