A tiszti főorvos ismét azt kérte az idősektől, hogy maradjanak otthon

 

A szombattól hatályos kijárási korlátozással szintet lépett a járvány elleni védekezés – jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Cikkünk frissült.

Müller Cecília közölte: továbbra is egyértelmű cél a járvány terjedésének lassítása, és ehhez feltétlenül szükséges a teljes lakosság együttműködése. A tiszti főorvos ismét azt kérte az idősektől, hogy maradjanak otthon, mert az ő legfőbb védelmüket az szolgálja, ha nem találkoznak másokkal.


Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a számukra a vásárlásra szabott 9-12 óra közötti időkorlát „egy utolsó lehetőség”, ha más egyéb segítség nem áll rendelkezésükre ehhez. Az idősek segítője elsősorban a család legyen, majd az önkormányzatok – tette hozzá.

Jelezte, a kijárási korlátozás nem a szabályok „lazítását” jelenti, hanem éppen ellenkezőleg, egy további szükséges intézkedés a járvány lassítására.

Az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban kitért arra, hogy a lakásban is elengedhetetlen a személyes higiéné betartása: a gyakori kézmosás, a helyiségek tisztán tartása, a mindennapi használati tárgyak fertőtlenítése, különös tekintettel a számítógép klaviatúrájára. Ezen kívül törekedni kell az egészséges táplálkozásra és a heti háromszori testmozgásra.

Müller Cecília elmondta, az egyéni sportolási lehetőség megengedett, de kerülni kell a családi összejöveteleket. Kérdésre válaszolva jelezte: az Ausztriába munkavállalás céljából ingázók is minden esetben átesnek a határon az egészségügyi ellenőrzésen, és aki tüneteket mutat, annál elrendelik a házi karantént.

Azzal kapcsolatban, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő sajtóinformációk szerint adatokat kért a Pécsi Tudományegyetemtől, Müller Cecília annyit mondott: a kórházak mindegyike köteles online adatszolgáltatásra, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tart nyilván.

„Minden más adatszolgáltatás felesleges és olykor káros is lehet” – fűzte hozzá. A vírustesztekkel kapcsolatban a szakember közölte: sokféle van használatban, a legbiztosabb az a laboratóriumi teszt, amelyet Magyarország is használ. Sok fejlesztés van, köztük sok ígéretes – tette hozzá.

Kérdés kapcsán beszélt arról is, hogy a várandósság nem jelent külön kockázati tényezőt a mostani járványban. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a terhesség önmagában is megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, az immunrendszer működését, tehát fogékonyabbá teheti a kismamát a fertőzésekre, így a koronavírus-fertőzésre is.

Őket is arra kérte, lehetőleg ne menjenek közösségbe, tartsák be a személyes higiénés szabályokat, gyakran és kellő ideig mossanak kezet. Müller Cecília azt mondta: „sajnálattal hallja”, hogy egyes daganatos betegek ellátása nem történik meg. Közölte, el kell végezni az életmentő beavatkozásokat, műtéteket és azokat, amelyek elmaradása tartós egészségkárosodással járna.

Közölte azt is, hogy vannak olyan egészségügyi dolgozók, akiknél kimutattak a koronavírus-fertőzést. Magyarországon március 28-ára 343-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és meghalt a 11. - idős, krónikus alapbetegségekkel küzdő – beteg.