Akár húszmillió koronavírus elleni gyógyszert is készíthetnek Magyarországon

 

Akár 2,2 millió koronavírus-fertőzött beteg kezeléséhez szükséges gyógyszer előállítása lehetséges Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

A lap csütörtöki cikkében kifejti, hogy Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár (Alkaloida) Zrt. állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot, aminek a kivitelét megtiltotta a magyar kormány a lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében szerdán.

A Világgazdaság úgy tudja, a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi nemzetközi tapasztalatok alapján a koronavírus-terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag.

A jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég – olvasható a cikkben.

A cikk kitért arra is, hogy Philippe Gautret francia orvos és munkatársai kutatásából kiderült, a hidroxiklorokvin (Delagil) hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírus jelenlétét.

A kisszámú minta ellenére a tanulmány kimutatta, hogy a hidroxiklorokvinnel végzett kezelés szignifikánsan csökkenti a vírus kimutathatóságát, jelenlétét a betegekben.

A címlapfotó illusztráció.