Ózonos takarítást tesztel a BKV

 

A technológia sikerrel veszi fel a harcot a levegőben és a felületeken megtapadó vírusok, baktériumok és gombák ellen a társaság közleménye szerint.

A járványügyi veszélyhelyzetben a többi ágazathoz hasonlóan a BKV az autóbusz- és trolibusz-közlekedés működtetése során is minden eszközt bevet utasai és dolgozói védelmében. 980 autóbuszával és 145 trolibuszával a BKV gumikerekű ágazata üzemelteti a társaság legnagyobb számú járműállományát, és foglalkoztatja a legtöbb járművezetőt Budapesten.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a korábban meghozott intézkedésen túl a társaság egy innovatív technológia alkalmazásával is igyekszik a védekezés hatékonyságát növelni az autóbusz- és trolibuszágazatban.


Mostantól ózonos fertőtlenítéssel egészítik ki a járműveken eddig alkalmazott fertőtlenítő takarítást. Az ózongáz az egyik legerősebb fertőtlenítéshez használt hatóanyag, amely 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabb, mint a klór. Nincs olyan kórokozó, amely ellent tud állni az ózon fertőtlenítő erejének, így a levegőben, felületeken megtapadó vírusok, baktériumok és gombák elleni harcban is hatékony segítség.

Az ózongázzal történő kezelés során semmilyen vegyszerre nincs szükség, így a tisztítási folyamat környezetbarát. Amikor a rendkívül reaktív ózonmolekulák baktériumokkal, vírusokkal és egyéb szagokat okozó részecskékkel érintkeznek, bekövetkezik az oxidáció, amely során ezek a káros részecskék elpusztulnak, miközben az ózonmolekula oxigénné alakul át a kémiai folyamat végén. A kezelés után tehát nem marad más, mint friss, oxigéndús levegő. Az első ózonnal fertőtlenített jármű a mai napon állt forgalomba. A cég közleményében kiemeli: amennyiben a módszer eredményesnek bizonyul autóbuszainknál, az eljárás alkalmazását a későbbiekben a BKV teljes gumikerekű állományára kiterjesztik.

A BKV minden ágazatára érvényes, szigorú takarítási normák betartása, a napi szintű   vegyszeres fertőtlenítés az autóbuszok és trolibuszok esetében is prioritás. Napi gyakorisággal, a napi takarítási technológiához kapcsolódóan sor kerül az utasokkal érintkező felületek, valamint a járművezetői fülke fertőtlenítésére. Fertőtlenítik a kapaszkodókat, az ülések és támlák műanyag peremeit, és felületeit, a nyomógombokat és környezetüket, az ajtókat, a vezetőfülke valamennyi kezelőszervét, az üléseket.

Kézfertőtlenítő adagolókat helyeztek ki a telephelyeken, és valamennyi autóbusz- és trolibusz-végállomáson fertőtlenítő hatású kéztisztító áll rendelkezésre minden dolgozók számára. A legkockázatosabb munkakörben dolgozó járművezetők részére kézfertőtlenítőt oszt a társaság, valamint valamennyi autóbusz- és trolibuszvezető részére védőmaszkot szereznek be, és osztanak ki, beérkezésüket követően azonnal.

Továbbra is érvényben vannak a közösségi közlekedés minden szereplőjének védelmére hozott intézkedések, mint az új felszállási rend, a kordonozás, valamint, az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetésével összhangban a készpénzzel történő érintkezés elkerülése érdekében a járműveken történő jegyértékesítés felfüggesztése.