A napokban átléphet Magyarország a tömeges megbetegedések szakaszába

 

Már a következő napokban átléphet Magyarország a csoportos megfertőződések szakaszából a tömeges megbetegedések szakaszába – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: számos olyan ember van, aki már megfertőződött, de nem mutatja a betegség jeleit.

Cikkünk frissült.

Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet – hangsúlyozta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Kiemelte azt is, hogy már nem egyenes vonalú a fertőzöttek számának emelkedése, már exponenciális, hatványozott emelkedésnek nézünk elébe. Az elkövetkező napokban, hetekben a tömeges megbetegedések szakaszába léphetünk – tette hozzá.


Az elmúlt 24 órában 36 új fertőzöttet találtak – közölte. Hozzátette: vannak, akik már megfertőződtek, de nem mutatják a betegség tüneteit, hiszen a fertőződést követően az esetek 80 százalékában enyhe tünetekkel áteshet valaki a betegségen, azonban az idősek és a kockázati csoportba tartozókra nézve a vírus komoly megbetegedést okoz. Megköszönte, hogy az idősek betartják az értük is hozott intézkedéseket, és a felhívásnak megfelelően kevesebben mennek utcára.

Müller Cecília kifejtette: az emberi találkozások minimálisra csökkentése érdekében változott meg az eljárásrend úgy, hogy a potenciális fertőzöttekhez a mentőszolgálat segítségével jutnak el. A mentők veszik le a mintát, és azt juttatják el a laboratóriumba.

Szólt arról is, hogy az egészségügyben naponta számos intézkedést hoznak, készülnek a lehető legmagasabb esetszámra. Minden egészségügyi intézmény növeli kapacitásait, felkészül a betegek fogadására, és folytatódnak a gyógyszer és vakcina kifejlesztésére irányuló kutatótevékenységek is – ismertette.

Azokra a hírekre reagálva, miszerint külföldi hallgatókat hibáztatnak a vírus behozatalával, az országos tiszti főorvos azt mondta, ennek semmilyen alapja nincs. „Hogy egy vírus hogyan jut el egyik embertől a másikhoz, ki kit fertőz meg, ezért nem lehet senkit okolni” – mondta. Hozzátette: be kell tartani azokat a szabályokat, amelyek a vírus átadását gátolhatják: kerüljük a közösséget, tartsunk egymástól kellő távolságot – javasolta.

Arra vonatkozóan, hogy Magyarországon hányan fertőződhetnek meg, Müller Cecília azt mondta, erre készülnek modellszámítások. Egy járvány terjedésének számos tényezője van, amiből csak egyik az esetszám – tette hozzá.

Világszerte 218 magyar állampolgár van karanténban

Európában 188, a kontinensen kívül pedig további 30 magyar állampolgár van karanténban – közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy az Európában lévők közül 187-et Ausztriában, egy embert pedig Németországban különítettek el.

Az ezredes kérdésre válaszolva kiemelte: folyamatosan érkeznek a védekezéshez szükséges szállítmányok, alapanyagok az országba. Jelenleg biztosított az utánpótlás az alapanyagokból, védőeszközökből – szögezte le.

A kijárási tilalommal kapcsolatos kérdésre elmondta: folyamatosan értékelik a helyzetet, és azt, hogy az egész ország nem 14 nap alatt esik majd át a fertőzöttségen, hanem ez elhúzódik. Alaposan mérlegelni kell, mikor vezetnek be korlátozó intézkedéseket, és ezek az intézkedések mikor válnak kikényszeríthetetlenné, betarthatatlanná, az állampolgárok életét súlyosan befolyásolóvá, amely már nincs arányban a vírus terjedésével.

Lakatos Tibor kérdésre elmondta azt is, ha gócpontok alakulnak ki, akkor korlátozni kell majd az emberek mozgását, olyan eszközökkel, amelyek arányban állnak a fertőzés elleni küzdelemmel és a lakosság ellátását nem veszélyeztetik.

A boltokkal kapcsolatos korlátozásokról szólva azt mondta, a jelenlegi korlátozás elegendőnek tűnik, de ha komolyabb intézkedéseket kell bevezetni, akkor ezekhez fogják igazítani a boltok nyitvatartását. Bármilyen rendkívüli helyzet következik be, a lakosság ellátását biztosítani kell, és ezt biztosítani fogjuk – szögezte le.

Azzal kapcsolatban, hogy Polgár polgármestere részleges kijárási tilalmat rendelt el, az ezredes elmondta: a polgármestereknek minden ilyen intézkedés előtt szakemberek véleményét kellene kikérniük, hogy a korlátozás valóban az elérni kívánt célt szolgálja-e.

Beszámolt arról is, hogy a rendőrség csalás miatt 11, rémhírterjesztés miatt 14, közveszéllyel fenyegetés miatt pedig 12 emberrel szemben indított eljárást a koronavírus-járvánnyal összefüggő ügyekben. Kiemelte: az Országgyűlés előtt van a törvényjavaslat, amely szigorítaná a rémhírterjesztés büntetését.

Folytatják az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos ellenőrzéseket is, eddig 24 személlyel szemben szabálysértési eljárást indítottak, 14 esetben helyszíni bírságot szabtak ki. A rendőrök a határokon több mint négyezer emberrel szemben rendelték el a hatósági házi karantént, ezeket 22,5-ezerszer ellenőrizték, és száz emberrel szemben a hatósági házi karantén szabályainak megsértése miatt kellett szabálysértési feljelentést tenniük.

A délelőtti adatok alapján különösebb fennakadás nincs a határátkelőkön – mondta. A személyforgalomban Parassapusztánál, Sopronnál és Csanádpalotánál kell kisebb fennakadásra számítani, a teherforgalomban pedig Rajkánál, Ártándnál és Csengersimánál a belépő, Sopronnál és Nagylaknál a kilépő forgalomban van egyórás várakozás.

Hat újabb gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be Orbán Viktor

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök az első gazdasági akcióterv után újabb hat gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be, melynek részleteit ide kattintva olvashatja.

A címlapfotó illusztráció.