A Fatal Error zenekar is csatlakozott a Maradj otthon!-kampányhoz

 

A tévében, a rádióban, az interneten is folytatódik a Maradj otthon!-kampány. Díjnyertes videót készített például a kajak-kenu válogatott egy része. Spanyolországban voltak edzőtáborban, emiatt itthon önkéntes karanténba vonultak, és megmutatták hogyan edzenek. Egyre több ismert ember csatlakozik a kampányhoz – hangzott el az M1 Híradójában.

A Dal 2020 egyik döntős zenekara, a Fatal Error a Petőfi Rádió Talpra magyar műsorvezetőinek felhívására készítette el a Maradj velem otthon című dalát. A közösségi oldalukra feltett videóval arra szeretnék buzdítani az embereket, hogy a koronavírus-járvány idején maradjanak inkább otthon.


A Dal egyik zsűritagja, Pély Barna is feltöltött egy új dalt: Én vigyázok rád címmel. Pély Barna arról énekel, hogy most az időseknek el kell fogadniuk a fiatalabb generációk tanácsát.

A Petőfi Rádió műsorvezetője, Harsányi Levente a Talpra magyarban kérte meg a magyar művészeket, hogy a zene nyelvén is hassanak az emberekre, és maradjanak otthon! Majd készített egy videót, amiben ő is ezt hangsúlyozza.

Nem megyünk ki, és nem megyünk emberek közé. Ha megyünk akkor kifejezetten csak én, és arra a rövid időre kesztyűvel és maszkkal felvértezve, hogy felvegyük a harcot a koronavírus ellen. Tegyen mindenki így! Maradjatok otthon! És maradjunk, legyünk egészségesek!” – mondta Harsányi Levente.

A Petőfi Rádió elkötelezett a koronavírus-járvány megállítása mellett, így ezentúl üzenetekkel próbálja meg felhívni a figyelmet többek között arra, hogy az otthonmaradással megóvhatjuk a szeretteinket és lassíthatunk a járvány terjedését.

A Maradj otthon!-kampányhoz számos közéleti személyiség is csatlakozott.

Kasza Tibor és családja önkéntes karanténba vonult, a ennek belátására kéri az embereket a videójában.

A kajak-kenu válogatott is tudja, hogy fontos az otthonmaradás a jelenlegi helyzetben. Ezért, amikor hazaértek a spanyolországi edzőtáborból önkéntes karanténba vonultak, és is készítettek egy figyelemfelhívó videót. Ebben kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon.

Egyre több számítást készítenek a szakemberek, amelyek annak hatását vizsgálják, ha az emberek nem tartják be az otthonmaradásra vonatkozó felhívásokat. Ezek mind egyirányúba mutatnak: minél kevesebben mozognak, annál inkább megfékezhető a járvány.

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája a következőképpen számolt: ha senki nem marad otthon, akkor egy fertőzött öt nap alatt több mint két embert fertőzhet meg, ami egy hónap távlatában már több mint 400 fertőzöttet jelent.

Ha az emberek fele úgy dönt, hogy otthon marad, akkor egy ember is csak feleannyit tudna megfertőzni, ami négy hét elteltével is csak 15 főre emelkedne.

Abban az esetben viszont, ha az emberek háromnegyede belátja, hogy az otthonmaradással segíthet megfékezni a vírust, és tényleg otthon marad, akkor ezek a számok még tovább csökkennek, így harminc nap alatt csupán két és fél ember fertőződne meg a számítások szerint.