Zavartalan az élelmiszer-ellátás Magyarországon

 

Az élelmiszer-ellátás Magyarországon biztonságos, zavartalan, és megfelelő mennyiségű élelmiszer áll rendelkezésre – mondta Nagy István agrárminiszter az M1-en csütörtökön.


Hangsúlyozta: ezért semmi szükség nincs az élelmiszerek felhalmozására.

A magyar mezőgazdaság 25 millió ember ellátására képes. A múlt szombaton háromszor annyit vásároltak az emberek, mint karácsonykor szoktak, ennek ellenére az ellátás zökkenőmentes volt.

Ezt a hirtelen jött nagy nyomást is képes volt kiállni az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, a kereskedelem – hangsúlyozta. Az ideiglenesen előforduló üres polcok azt mutatják, hogy az alkalmazottak fizikai erővel nem győzik feltölteni azokat.

Azt is elmondta, hogy a pánik hozza az élelmiszerek túlárazását, a piaci folyamatok ezt nem indokolják. Kijelentette, a túlárazások ellen fel kell lépni, így ellenőrzések várhatók.

A tárcavezető a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy az uniós támogatásokat a gazdák rendben megkapják, a kifizetések esetleg még előbb is megtörténhetnek, a tavaszi vetések megkezdése előtt. Az igénylési határidő meghosszabbításáról vannak tárgyalások, döntés még nincs – mondta.

A címlapfotó illusztráció.