Halaszthatatlan ügyekben továbbra is eljárnak a közjegyzők

 

Megváltozott ügyfélfogadási rend szerint, de továbbra is eljárnak a közjegyzők például a halaszthatatlan banki, finanszírozási ügyekben a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben. A szokásos határidők lejártáig terjedő időt számítva március 15-től az ítélkezési szünet miatt nem veszik figyelembe a napok múlását a közjegyzői eljárásokban.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a koronavírus-járvány miatt megváltozott jogszabályi és egészségügyi kereteknek megfelelően folytatódik a közjegyzői munka, de hagyatéki tárgyalást nem tűzhetnek ki a közjegyzők, és a kormány által elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet miatt március 15-től nem telik a szokásos határidők ideje a közjegyzői, például hagyatéki vagy fizetési meghagyásos eljárásokban.

A már kitűzött tárgyalások többségét várhatóan el fogják halasztani, de erről az adott közjegyző dönt. Ha valakit korábban beidéztek a tárgyalásra és még nem kapott a halasztásról tájékoztatást, akkor érdeklődjön az idézést küldő közjegyzőnél, mert a helyzet változhatott, és az iroda nyitva tartása is módosulhatott.

Ha a tárgyalást megtartják, akkor sem feltétlenül szükséges a személyes jelenlét: a hagyatéki tárgyalásra bárki küldhet maga helyett meghatalmazással képviselőt. Meghatalmazott lehet bármely hozzátartozó, örököstárs vagy annak törvényes képviselője, meghatalmazottja, illetve ügyvéd. Nem lehet azonban meghatalmazott az a rokon, akivel ellentétesek az érdekeink vagy akivel egyezséget akarunk kötni, illetve az ő ügyvédje s.

Fizetési meghagyást lehet kezdeményezni, de a rendkívüli ítélkezési szünet miatt március 15-től – e napot is beleértve – nem telnek a fizetési meghagyásos eljárásban a szokásos határidők sem az ügyfelek, sem a közjegyzők esetében. (Vagyis, ha például valaki március 11-én átvett a postán egy fizetési meghagyást – például egy ki nem fizetett számlatartozás miatt –, akkor csak 3 nap telt el a szokásos 15 napos ellentmondási határidőből, ez majd akkor folytatódik, ha a jogalkotó megszüntette a rendkívüli ítélkezési szünetet. A negyedik ellentmondási nap így a rendkívüli ítélkezési szünet végének hatályba lépését követő naptári napon – nem pedig munkanapon – kezdődik.)

Annak ellenére szonban, hogy a határidő ideje nem telik, a fizetési meghagyással szemben az átmeneti időszakban is lehet élni ellentmondással. Aki átmeneti pénzzavarba kerül, annak érdemes mielőbb fizetési halasztást vagy részletfizetést kérnie a közjegyzőtől.

Erre elektronikus úton (e-aláírásra alkalmas személyi igazolvánnyal vagy minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel) van lehetősége, magánszemélyként postai úton. Fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezése esetén, bár a közjegyzőket jelenleg nem köti a szokásos – elektronikus ügyintézés esetén 3 munkanapos, egyéb esetben 15 napos – határidő, az elektronikus úton benyújtott kérelmeket továbbra is ki fogják bocsátani.

Bár jelenleg is lehet intézni lakáshiteles ügyeket közjegyzőnél, a kamara azt tanácsolja, hogy ha nem sürgős, átmenetileg ne tegyék.

Egyes közjegyzői eljárások óvintézkedések mellett ítélkezési szünetben is igénybe vehetők. A közjegyzői irodák a torlódások elkerülése érdekében megváltozott ügyfélfogadási időben és rendben, előzetes bejelentkezés alapján fogadják az ügyfeleket. Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a valóban halaszthatatlan ügyeknek, így például a finanszírozási, banki ügyleteknek. Továbbra is lehet például lakás- vagy egyéb hitelekhez kapcsolódó közjegyzői okiratot készíttetni, másolatot hitelesíttetni, aláírási címpéldányt vagy egészségügyi nyilatkozatot tenni.

A MOKK felhívta a figyelmet arra, hogy érvényes végrendelet nemcsak közjegyző előtt tehető, hanem magánokirati formában is, ami később is bejegyeztethető a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, ha azt letétbe helyezik közjegyzőnél.

 

A kép illusztráció (Fotó: Stockphoto)

Arra kérték az ügyfeleket, hogy a torlódás elkerülése érdekében minden esetben előzetesen egyeztessenek a választott vagy az adott ügyben illetékes közjegyzői irodával a félfogadásról, illetve szükség esetén forduljanak hozzájuk vagy a területi közjegyzői kamarához e-mailben vagy telefonon, ha pedig tehetik, válasszák inkább az elektronikus ügyintézést.

Csak személyesen intézhető a végrendelkezés, az élettársi kapcsolat fennállásáról és fenn nem állásáról tett nyilatkozat, a közjegyzői okiratszerkesztési eljárás, a házassági és élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartásába bejegyzés. Ugyanakkor az okiratszerkesztési eljárásban az eljárást megindító kérelem elektronikusan is előterjeszthető.

Magánszemélyek számára elektronikusan vagy postai úton intézhető az igazságügyi szakértő kirendelése, az előzetes bizonyítási eljárás, a beadványok előterjesztése hagyatéki eljárásban, a fizetési meghagyásos eljárás és a hitelbiztosítéki nyilvántartásos ügyek. Az elektronikus ügyintézéshez többnyire – például hagyatéki eljárásban – elegendő az ÁNYK program használata, a fizetési meghagyásos eljáráshoz minősített e-aláírás és időbélyegző vagy magánszemlyeknél e-aláírásra alkalmas személyi igazolvány szükséges.