Gulyás: Óriási lehet a különbség a koronavírus-betegek és a megfertőzöttek között

 

Óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírus-betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte – mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely. Beszélt arról is, hogy új, az önkéntes felajánlásokat koordináló akciócsoport alakul. Közölte: szükség van a veszélyhelyzet meghosszabbítására.

Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Cikkünk frissült. 

A hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró és a diákhitelekre is vonatkozik – mondta a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely miniszter ismertette: a babaváró kölcsönnél a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg.

A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik, bár ez egyébként is keveseket érint – jegyezte meg.

A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban azt mondta, arra számítanak, a jelenlegi helyzetben megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy ezeknél a teljes hiteldíjmutató legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

Lesznek kreatív megoldások 

A munkaviszonyokról, a munkaügyi szabályoktól való eltérés engedélyezéséről Gulyás Gergely azt közölte:

a munkaadó és a munkavállaló szabad megállapodásának tárgya, miként módosítják a munkaviszonyt.

Azt várják, hogy lesznek kreatív megoldások, amelyek adott esetben együtt járhatnak ugyan jövedelemcsökkenéssel is ebben a rendkívüli helyzetben, de a legfontosabb a munkahelymegtartás – emelte ki.

Megerősítette továbbá: az azonnali segítségre szoruló turizmusban, vendéglátó-, szórakoztató- és filmiparban, továbbá a szerencsejáték-, előadóművészi, rendezvényszervezői és sportszolgáltatást nyújtó ágazatban speciális szabályokat hoztak.

Esetükben a nem lakás céljára szolgáló bérleti helyiségek bérleti szerződését június 30-ig nem lehet felmondani. Ezekben az ágazatokban márciusra, áprilisra, májusra és júniusra vonatkozóan a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül pedig kizárólag az egészségbiztosítási járulékot kell megfizetni 7710 forintos legmagasabb összegben.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell március 1. és június 30. között fizetni. Emellett a taxisoknak sem kell június 30-ig gyakorlatilag semmilyen adót fizetniük. Ha kell, készek ennek meghosszabbítására – tette hozzá.

Magyarország biztosítja a humanitárius folyosót

Gulyás Gergely azt is közölte, amíg a román állam garantálja, hogy fogadja az Ausztria felől érkező, a koronavírus-járvány miatt hazatérő román és bolgár állampolgárokat, addig Magyarország biztosítja nekik a humanitárius folyosót.

A román és a bolgár vendégmunkásoknak a hegyeshalmi határátkelőhelyen biztosítják 21 és reggel 5 óra között, hogy konvojban hazatérhessenek – mondta a tárcavezető, hozzátéve:

nem kizárt, hogy rendkívüli helyzetben napközben is megnyitják a humanitárius korridort.

Az is egyértelmű – hangsúlyozta –, hogy mindenki érdeke Európában az akadálytalan tranzitforgalom az áruellátás érdekében. Ezt azonban veszélyeztette a határon kialakult hosszú kocsisor – hívta fel a figyelmet a politikus.

Közölte: „a helyzetet kezeltük, megnyitottunk új határátkelőhelyeket”, Rábafüzest és Kópházát.


A Miniszterelnökség vezetője jelezte ugyanakkor, hogy  Hegyeshalomnál a nehézségek várhatóan hosszabb távon is fenn fognak állni.

Óriási lehet a különbség a koronavírus-betegek és a megfertőzöttek között

Óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusus betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: bár a kormány ezután is közli a pontos számokat, azok az egész világon, így Magyarországon is tájékoztató jelleggel bírnak, mert 10-15-szörös a látencia. Hangsúlyozta:

a következő napokban vélhetően ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma.

Kijelentette: Magyarország más országokhoz képest a fertőződés egy korábbi szakaszában hozta meg a terjedés lassítását célzó intézkedéseket. Amit Ausztria 500-800 betegnél megtett, azt a magyar kormány harminc beteg után megtette – hangsúlyozta.

Hozzátette: a kormány a vírus terjedésének egyes szakaszaihoz igazítja kommunikációját, „igyekszünk mindenkit folyamatosan tájékoztatni a védekezés módjáról az összes lehetséges csatornán”.

Kulcsfontosságú a hosszabbítás 

Gulyás Gergely kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítani. Ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg.

A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított

– hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: azonban jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés, meddig marad fenn a határozatképesség. Hozzátette: remélik, hogy erre képes lesz, nem számolnak vészforgatókönyvvel, de azért azt is elkészítik.

Az emberi élet védelme a legfontosabb

Gulyás Gergely leszögezte: továbbra is az emberi élet védelme a legfontosabb, ugyanakkor mind a magyar, mind a világgazdaságot rendkívüli mértékben megterheli a járvány. Ezért a kormány valamennyi érintett minisztere általános feladatként kapta, hogy gondolkodjon a magyar gazdaság újraindításának lehetőségein.

Vannak szektorok, amelyek leálltak, ilyen például a turizmus, ami gyakorlatilag megszűnt Magyarországon, ahogy Európa többi országában is – ismertette a miniszter.

A külföldi lapok is a legmerészebb akciótervként minősítik a kormányfő által szerdán bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket – tette hozzá.

Önkéntes akciócsoport áll fel

A meglévő tíz akciócsoporton túl egy újabbat, úgynevezett önkéntes akciócsoportot állít fel a miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal összefüggésben – ismertette Gulyás Gergely. Elmondta: az akciócsoportot Révész Máriusz kormánybiztos, országgyűlési képviselő vezeti.

Hozzátette: számtalan formában jelenik meg az adakozási készség a társadalomban, amiért a kormány hálás, ennek koordinálását bízták Révész Máriuszra. Magánkórházak jelentkeznek, mások digitális eszközöket ajánlanak fel – tette hozzá a miniszter.

Megerősítette: a védekezéshez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak.

Százezres munkanélküliséggel számolnak

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: a Magyar Nemzeti Bankkal is egyeztetett a kormány, és a jegybankkal együttműködve fognak döntést hozni a magyar kis- és középvállalkozásokat célzottan és nagymértékben érintő lépésekről.

Hozzátette: miközben mindent meg kell tenni a fertőzés terjedésének lassítására, különösen a 60 feletti, még inkább a 65–70 év felettieknél, közben a gazdaság működőképességét fenn kell tartani. Minden olyan javaslat, ami nem ezt szolgálja, az a kormány szerint veszélyes, mert hosszú távon lehetetlenné teszi, hogy a gazdaság gyorsan újra induljon.

Csak az eddig meghozott kereskedelmi egységek bezárása heti szinten 140–160 milliárd forintos kiesést jelent – ismertette. Ahol lehet, fenn kell tartani a munkaviszonyt, a munkarendet – rögzítette. Hozzátette: azt senkinek nem javasolja, hogy közös megegyezéssel felmondást írjon alá. Most abban a helyzetben vannak, hogy mentsék a menthetőt – mutatott rá. Közölte:

százezres munkanélküliséggel számolnak, az a kérdés hány százezres lesz.

Gulyás Gergely a banki hiteleket érintő moratóriumról elmondta: bárki dönthet úgy, hogy törleszt tovább, erre van lehetőség. A végrehajtások „nagyon nagy részét” ugyanakkor fel fogják függeszteni, erről egyeztetnek, a vonatkozó rendelet a néhány napon belül megjelenik – közölte.

Még soha nem volt annyi tartalék, mint most 

Arra a kérdésre, hogy a Bruxinfo szerint az Európai Bizottság a járvány elleni védekezésre Magyarország számára 5,6 milliárdos összeget biztosít, azt mondta, ezt nem tudja megerősíteni, de örülne, ha így lenne. Egyelőre azt látják, hogy ez nulla – fogalmazott.

Az eddig bejelentett válságkezelési eszközök sok állam számára jelentenek segítséget, könnyebb pénzfelhasználást is lehetővé tesznek, ami kismértékben talán Magyarországra is vonatkozhat. Ugyanakkor ez főként azoknak segítség, akik rosszul állnak a pályázatok lehívásában, az uniós pénzek lekötésében, de Magyarország nem ezen államok közé tartozik – mondta.

Arról, hogy több mint 800 millió eurót úgy biztosítana az unió, hogy nem kell befizetni, azt mondta: az összeg még nem biztos, de van egy fizetési könnyítés a befizetésnél. Ezt a forrást gazdaságélénkítésre kell költeni – rögzítette a miniszter. Hozzátette:

1990 óta a magyar költségvetés még soha nem rendelkezett olyan tartalékkal, mint az idén, 492 milliárd forinttal.

Ez bőségesen elég a védekezésre, ezt követően a munkahelyek fenntartására, újak létesítésére, olyan cégek támogatására kell forrásokat fordítani, amelyek ígéretet tesznek arra, hogy nem építenek le.

A szabadkereskedelem jelenleg a szabad rabláshoz áll közel

A Hamburgból várható egészségügyi szállítmányról közölte: „harcolnak érte”, de még nem érkezett meg, ha megtörténik, nyilvánosságra hozzák. Az egészségügyi dolgozók számára prioritást élvez a maszkok biztosítása, és mindent megtesznek, hogy újabb sebészeti maszkot és félálarcot szerezzenek be. Jó esélyük van, hogy néhány napon belül milliós nagyságrendű készlet érkezzen Kínából – jelezte.

Hozzáfűzte: jelen esetben a szabadkereskedelem a szabad rabláshoz áll közel. A többi európai államhoz hasonlóan Magyarország is jelen van Kínában, erős képviselettel, jó esély van, hogy elhozzák, és úgy tűnik, a szállítást is sikerül megoldani. Kitért arra is: az operatív törzsnek a kormány azt a feladatot adta, hogy tegyen rendet maszkügyben, amihez világos szabályokat kell elfogadni arról, kik az első, második és harmadik számú kedvezményezettek.

Arról, hogy a diákok le tudnak-e érettségizni májusban, azt mondta: mindent megtesznek ennek érdekében.

A biztonságérzetet a lehető legnagyobb mértékben meg kell növelni 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentéséről, mely szerint péntektől a közterületeken katonák lesznek, illetve arról, hogy ez összefüggésben van-e egy várható lakhelyelhagyási tilalommal, közölte: ha ilyen határozat születne, akkor ebben a katonaságnak is segédkeznie kellene. Egyelőre ilyen döntés nem született – jelentette ki. A jelenlegi helyzetben azt látják indokoltnak, hogy a biztonságot és a biztonságérzetet a lehető legnagyobb mértékben növeljék meg.

A honvédelmi vállalatirányításban érintett cégek listáját nyilvánosságra hozhatónak látta a miniszter. Hozzátette: ez felügyeletet jelent a cégek felett, azt a lehetőséget adja meg, hogy ha a leállna a működésük, akkor katonai működésre átállva az állam tudja biztosítani azt.

Nincs gyógyszerhiány 

További felvetésre közölte, nincs gyógyszerhiány, van néhány készítmény, ami néhány patikában nem kapható. Az indokolt lehet, hogy bizonyos gyógyászati termékeknél akár korlátozást vezessenek be, hogy egy ember mennyit vásárolhat belőlük. Arról, hogy az élelmiszereknél terveznek-e ilyen korlátozást, azt mondta: egyelőre nem látják indokát.

A miniszter a maszkokkal és a védőfelszerelésekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva cáfolta, hogy az eljárási protokoll szerint a háziorvosoknak önállóan kell beszerezniük a szükséges maszkokat. Mint mondta, a háziorvosok már eddig is átvehettek ilyen felszereléseket, és további ilyen állami beszerzések várhatók. A patikusok védőfelszerelésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy meghatározott sorrendben kell eljuttatni a szükséges eszközöket az egészségügyi dolgozókhoz.

Jelezte, hogy hatósági eljárásban vizsgálják a patikákban tapasztalt áremelkedéseket, mert nincs rendben, hogy egyes termékeknél háromezer, illetve 30 ezer százalékos áremelkedés is volt.

A betegség tesztelésével kapcsolatban kijelentette: minden olyan technikai fejlesztést, új fajta gépet támogat, amely a tesztelés gyorsítására vagy több tesztre ad lehetőséget, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztek 50-60-70 százalékos valószínűséggel működnek.

Kétszer is negatív lett Pintér Sándor tesztje 

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter tesztje kétszer is negatív lett, ezt követően hagyta el a karantént. Arra a felvetésre, hogy az ő esetében is adhat álnegatív eredményt a teszt, Gulyás Gergely úgy reagált:

az Operatív Törzset irányítani kell.

Közölte azt is: a fertőzések száma, terjedése indokolhatja lakhelyelhagyási korlátozás esetleges bevezetését. Jó lenne, ha el lehetne kerülni, de senki nem tud garanciát adni arra, hogy egy-két-három hét múlva milyen intézkedéseket kell hozni – figyelmeztetett.

Gulyás Gergely a jelenlegi helyzetben nem kívánt az ellenzéki pártokkal foglalkozni, ugyanakkor megjegyezte: az ellenzékből vannak kevesek, akik felelősen cselekszenek, vannak akik a vírusnak drukkolnak, és van, aki azért szomorkodik, hogy nem magyar, hanem külföldi volt az első beteg. Úgy vélte: a jelenlegi helyzetben az ellenzéktől elvárható, hogy adja meg a négyötödös támogatást az Országgyűlésben, hogy a veszélyhelyzet fenntartását lehetővé tévő jogszabályt elfogadják.

A miniszter azt tartaná szerencsésnek, ha a parlament továbbra is dolgozna, és a szükséges intézkedéseket meghozná. Hozzátette: szeretnék, ha a tavaszi ülésszakban elfogadnák a jövő évi költségvetést is. A képviselők tesztelésére vonatkozó kérdésre azt mondta: akkor kell őket is tesztelni, amikor másokat, sem előnyben, sem hátrányban nem kell őket részesíteni.

Matematikusokkal is konzultált a kormány

Kérdésre válaszolva felháborítónak nevezte, hogy

egyes bankok a babaváró hitel felfüggesztéséről tájékoztatták ügyfeleiket.

A miniszter minden ilyen esetben bankfelügyeleti vizsgálatot és bírságot helyezett kilátásba, a Bankszövetséget és a bankok vezetőit pedig arra szólította fel, hogy azonnal fejezzék be ezt a gyakorlatot.

Azzal kapcsolatban, hogy az albérletben élőknek tervez-e a kormány segíteni, Gulyás Gergely azt ígérte: minden ilyen helyzetet vizsgál a kabinet, ugyanakkor most azt becsülgetik, hogy a várt 3,5-4 százalékos növekedésből marad-e bármi, vagy ha nem, akkor mekkora lesz a recesszió.

Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette: a kereskedelmi szektor bezárása egy hónapban mintegy 1,1 százalékos növekedés-mérséklődést jelent, az autógyáraké pedig 0,4 százalékot. Ha 4 százalékos lenne a növekedés, és csak ez a két szektor sínyli meg a helyzetet – amit már tudunk, hogy nem így lesz – akkor két és fél hónapig bírjuk, hogy ne csússzunk recesszióba – mondta.

Beszélt arról is, hogy a kormány nemcsak virológusokkal, hanem matematikusokkal is konzultált a járvány várható lefolyását illetően. Elmondta: az európai államok többsége azért próbálja a fertőzés gyorsulását megakadályozni, hogy az egészségügyi kapacitás elegendő legyen, ez viszont elhúzza a védekezést. Ebben az esetben a járvány tarthat 300-400 napig is – tette hozzá. Hangsúlyozta: az ország gazdaságának működőképessége rendkívül fontos érdek, mindent fenn kell tartani, amit fenn lehet, úgy, hogy az a fertőzés elterjedésének gyorsítását nem hozza magával.