Továbbra sem tervezik a kijárási tilalom elrendelését

 

A kormány és az operatív törzs sem tervezi kijárási tilalom bevezetését vagy településrészek lezárását – szögezte le a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Cikkünk frissült.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Lakatos Tibor hozzátette: a hatósági házi karantén ellenőrzésének hatékonyabbá tételére viszont lesznek intézkedések. Hozzátette: összesen 3065 hatósági házi karantén van jelenleg az országban, ezeket összesen 8293 alkalommal ellenőrizték.

Az üzletek nyitvatartási korlátozásának betartását is vizsgálták,

eddig hét esetben szabtak ki helyszíni bírságot és kilenc esetben tettek szabálysértési feljelentést. Ismertette: az operatív törzs csütörtöki ülésén azokat a kérdéseket vizsgálták, amelyek segítenek a felkészülésben egy tömeges megbetegedés időszakára.

Példaként említette a kórházi kapacitás áttekintését annak érdekében, hogy mindenki, aki orvosi segítségre szorul, megkaphassa az ellátást. Hozzátette: továbbra is érvényben vannak azok a korlátozó intézkedések, amelyeket a kormány bevezetett.

Többen nem tartják be a hatósági házi karantént

A hatósági házi karantén szabályainak megsértői közül kiemelte egy nő esetét, aki bement egy pénzintézetbe és azt kérte, hogy engedjék a sor elejére, mert ő hatósági házi karanténban van. Olyan nő is volt, aki bejelentést tett a rendőrségen, miután elvesztette a pénztárcáját, róla az adatfelvétel során derült ki, hogy hatósági házi karanténban van. Lakatos Tibor megjegyezte: a nő ezt a bejelentést e-mailben is megtehette volna.

Egy harmadik esetben egy ember azzal viccelődött egy orvosi rendelőben, hogy Spanyolországból utazott haza, a feleségével még meg tudtak szökni, pedig a súlyosan beteg fiúk még karanténban van. Az ügyben rendőri intézkedés történt, amelynek során kiderült, hogy ez a kijelentés nem volt igaz.

Lakatos Tibor hangsúlyozta: akik ilyeneket tesznek, azok több ezer egészségügyi dolgozó, mentős, rendőr, katasztrófavédelmi szakember munkáját veszik semmibe, mert hiába minden védekezés a Magyarországon élő magyarokért, ha vannak olyanok, akik nem tartják be a szabályokat vagy épp viccet űznek a jelenlegi helyzetből.

Közölte: továbbra is biztosított az áruforgalom az országban, akadály nélküli mind a belföldi, mind a külföldről érkező áruszállítás, de a határellenőrzés miatt várakozási idővel kell számolni. Rajkánál 60, Hegyeshalomnál 120, Rábafüzesnél 60, Parassapusztánál 90 perc a várakozási idő.

Csak az áruforgalmat engedik Magyarország területére külföldről

Megismételte: jelenleg csak az áruforgalmat engedik Magyarország területére külföldről a magyar állampolgárok személyforgalmán kívül.

A szomszédos országokba tartó, Magyarországot tranzitútvonalként használni kívánókkal kapcsolatban elmondta: ehhez szükséges, hogy az úti célként megjelent ország biztosítékot adjon arra, beengedi területére a saját állampolgárait.

Külföldi állampolgárok lépik át a hegyeshalmi határátkelőhelyet (Fotó: MTI/Filep István)

Ezzel kapcsolatban folyamatosak az egyeztetések, csütörtökön az országos rendőrfőkapitány telefonon egyeztet a környező országok rendőri vezetőivel erről. Ha valamelyik országtól az a jelzés érkezik, hogy nem fogadja be a fertőzöttnek tekintett területről a saját állampolgárait, akkor azokat Magyarország sem fogja a területére beengedni, mivel komoly járványügyi kockázatot jelentenek.

Az áruforgalom segítése érdekében Hegyeshalom mellett,

Rábafüzesnél és Rajkánál is beléphetnek az áruszállítók az országba,

és ez Kópházán is lehetővé vált.

Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy az országhatártól való 30 kilométeres távolságba található munkahelyekre a szomszéd országok munkavállalói beléphetnek, de péntektől munkáltatói igazolással kell ehhez rendelkezniük.

Hatan súlyos állapotban vannak a koronavírus-fertőzés miatt

Hat súlyos állapotban lévő embert kezelnek intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt – közölte az országos tiszti főorvos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília megerősítette, jelenleg 73 fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon.

Hozzátette: az országban mindenhol vannak megbetegedések. Mint mondta, a csoportos megbetegedések szakaszában „vagyunk, hogy mikor lépünk be” a tömeges megbetegedések időszakába, azt nem tudni. Hangsúlyozta: minden ember felelős viselkedése kell ahhoz, hogy ezt a lehető leginkább késleltetni tudják.

A tisztifőorvos kitért arra is: Magyarország a kezdetektől az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárásrendje szerint végzi el a gyanús esetek kivizsgálását.

Minden gyanús esetet és szoros kontaktjait ellenőrizni fogják. A gyanús eseteknél

lehetőség lesz az otthoni tesztelésre.

Az otthoni mintavétel elvégzésében a mentőszolgálat segít. Pozitív minta esetén a súlyos állapotúakat kórházba szállítják.

Közölte, hogy az esetek 85 százalékban a betegség enyhe tünetetekkel átvészelhető, és ekkor nem kell kórházba menni. Pozitív eredmény és enyhe tünet mellett házi karantén javasolt. Az idős és krónikus betegek maradjanak otthon, ne menjenek közösségekbe – hangsúlyozta. Nyomatékosan közölte, hogy az állampolgárok maradjanak otthon.

„Az utolsó órában vagyunk, hogy átlépünk-e a tömeges megbetegedések időszakába” – hívta fel a figyelmet.

Péntektől online sajtótájékoztatót tart az operatív törzs – közölte Kovács Zoltán csütörtökön.

A címlapfotó illusztráció.