A következő napokban a több százat is elérheti a koronavírus-fertőzöttek száma

 

A következő napokban több száz új koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában ugyanakkor sikeresen izolálták a koronavírust, itthon először.


Cikkünk frissül.

A következő napokban több száz új koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos. Elmondta: továbbra is terjed a vírus, annak mértéke megfelel annak, amire számítottak.

A következő napokban ezért megtöbbszöröződhet a fertőzések száma.

Egy ember általában két-három másiknak adja át a fertőzést– tette hozzá. Közlése szerint az ellátórendszert a diagnosztikai lehetőségeknek, a beteg kezelésének megfelelően alakítják át, és készülnek arra, ha súlyosabb megbetegedések is előfordulnak, az ellátórendszer szolgálni tudja a betegeket.

Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy az idősekre nagyon veszélyes az új koronavírus, és elsősorban a 70 év felettiek mindenképpen maradjanak otthon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása is az, hogy tartsanak egyfajta szociális távolságot egymástól az emberek, ami körülbelül kétméteres távolságot jelent, de ha otthon maradnak, az a legbiztonságosabb a számukra – fűzte hozzá.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz több kérdés érkezik, amelyek közül a leggyakoribbakat emelte ki. A szabadban történő sportolásra azt mondta: ajánlott mindazoknak, akik egészségesek és nem hordozzák a betegség tüneteit.

Hozzátette, hogy kirándulások is szervezhetők, de nem csoportosan.

Például, ha ketten elmennek mozogni, és betartják a kétméteres távolságot, annak semmi akadálya nincs. A védőoltások beadásáról azt mondta: az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat beadják, azokat nem halasztják, ugyanakkor az úgynevezett kampányoltások – mint például a választható HPV-oltások – átszervezésére kényszerülnek.

Hangsúlyozta azonban, hogy a járvány végeztével ez a feladatuk lesz, az érintettek pedig semmilyen kárt nem szenvednek azzal, hogy néhány hónappal később kapják meg ezeket az oltásokat.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók tevékenységéről azt mondta: alapvető feladataik teljes körű ellátására kötelezettek, hiszen nagyon fontos nemzetgazdasági érdek is, hogy a nemzetgazdaság működőképességét megtartsák, tehát munkára alkalmas minősítések szülessenek a szolgáltatóknál. Halaszthatónak nevezte ugyanakkor az időszakos orvosi vizsgálatok rendjét a veszélyhelyzet elhárultát követő 15. napig.

Az apás szülésekről azt mondta: ha az apának semmi tünete nincs, megfelelő védőszerelésben elsősorban pszichésen támogathatja az anyát. Megjegyezte: közismert tény, hogy az apás szüléseknél a császármetszések aránya is csökken, ezért azt nem akarják korlátozni.

Jelentősen bővült és tovább kívánják bővíteni a vizsgáló laboratóriumok körét

Arra az újságírói kérdésre, hogy változik-e a tesztelési protokoll, elmondta: jelentősen bővült és tovább kívánják bővíteni a vizsgáló laboratóriumok körét, mivel ahogy nő a betegek és a kontaktusok száma, erre igény van.

Ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta: jelentősen nőni fog a megbetegedések száma, sok tesztet is rendeltek, és a laboratóriumi vizsgálatok logisztikáját is gyorsítani kívánják.

Arra a felvetésre, hogy miért nem közlik területileg a megbetegedéseket, Müller Cecília azt mondta: ők látják azokat, de nem riogatni szeretnének, hanem megelőzni a járványt. Ezért arra kér mindenkit, hogy tartsa be a higiénés szabályokat, és fogadja el azokat a tanácsokat, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet tanácsol az embereknek.

A Magyar Orvosi Kamara javaslatairól szólva azt mondta: jó a kapcsolat a kamarával, meg is fogadták több javaslatukat, és minden javaslatra nyitottak, mivel ezt a küzdelmet csak együtt lehet legyőzni.

A megbetegedettekről szólva annyit közölt: ketten vannak súlyos állapotban, őket lélegeztetik. Rögzítette: bőségesen rendelkezésre áll lélegeztetőgép, és továbbiak beszerzése is folyamatban van.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: nincs tudomása arról, hogy lenne kiskorú a fertőzöttek között. Hozzátette: a vírus nem csak időseket fertőz, ugyanakkor a fiatalabb korosztály jellemzően tünetszegényen, viszonylag jól, könnyen átvészelve esik át a betegségen, az idősek viszont esendők, náluk sokkal súlyosabb formája van a lefolyásának.

Sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először – jelentette be az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta:

ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására.

A kórokozót Kis Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni, a vírust hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják.

Az izoláció a vírus működésének jobb megismerésére is lehetőséget ad – mutatott rá. Felidézte: kutatóik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a jelenlegi vírus korábbi elődeiről is.

Elkezdtek tesztelni egy vírusellenes szert is

– mondta.

Minden erőnkkel és tudásunkkal annak a kutatócsoportnak a rendelkezésére állunk, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a napokban felállított – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nehéz megválaszolni, mikor lehet ebből a sikerből védőoltatás, ezt a kutatók jobban tudják,

egy új védőoltás kifejlesztése sokszor egy-két évig is eltarthat, de ez a siker óriási előrelépést jelent.

Torlódás alakult ki Hegyeshalomnál

A hegyeshalmi határátkelőhely belépő oldalán feltorlódott román és bolgár állampolgárok kedd estétől szerda hajnalig kelhetnek át Magyarországon az erre a célra kialakított humanitárius folyosón – jelentette be az operatív törzs központi ügyeletének vezetője.

Lakatos Tibor közölte: kedden torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátkelőhelyen, ahol Romániába és Bulgáriában tartó emberek „leültek az autópályára” és – közúti blokádot képezve – a teherforgalmat is akadályozták.

A megállapodás szerint kedd 21 és 24 óra között a román és a bolgár állampolgároknak, szerda 0 órától 5 óráig pedig már csak a román állampolgároknak teszik lehetővé az átutazást Magyarországon, meghatározott útvonalon.

Már csalók is veszélyeztetik az időseket

Már nem csak a koronavírus-járvány veszélyezteti fokozottan az időseket, hanem csalók is – hívta fel a figyelmet. Lakatos Tibor azt mondta, csalók és nyerészkedők különböző hamis ígéretekkel keresik meg főleg az időseket, és fertőtlenítőszereket, fertőtlenítő takarítást kínálnak. Jelezte, több ilyen bejelentést is kaptak, ezért a rendőrség folyamatosan figyeli az ilyen jogellenes cselekményeket.

Hozzátette: a csalók szankciókra számíthatnak, velük szemben a rendőrség büntető- vagy szabálysértési eljárásokat indít.

Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Emlékeztetve arra, hogy új szakaszba lépett a koronavírus-járvány elleni védekezés, Lakatos Tibor felsorolta az azóta kormányrendeletben is kihirdetett fontosabb intézkedéseket, az egyes bolttípusok nyitvatartását, a kulturális és sportrendezvények megtiltását, valamint az országhatárok – magyarokat nem érintő – lezárását.

Erre utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a budapesti és a debreceni repülőtér működésének korlátozása nem érinti a reptéri tranzitforgalmat. A repülőtársaságok felelőssége annak eldöntése, hogy a járatokat közlekedtetik-e – fűzte hozzá. Ismertetése szerint kedd 0 órától 12 óráig

csaknem 600 embert fordítottak vissza Magyarország határáról, és 1300 ember léphetett be.

A hegyeshalmi torlódásra utalva elmondta, a román és a magyar rendészeti szervek közötti megállapodás értelmében kedd 21 és 24 óra között a román és a bolgár állampolgároknak, szerda 0 órától 5 óráig már csak a román állampolgároknak teszik lehetővé az átutazást Magyarországon, meghatározott útvonalon.

Arra a kérdésre, hogy az Országgyűlés – tekintettel a képviselők nagy számára – meddig ülésezhet, Lakatos Tibor azt mondta: a parlament erről maga dönt, hiszen az ülése nem számít rendezvénynek. Müller Cecília országos tisztifőorvos – szintén kérdésre – azt mondta,

nem tervezik az összes országgyűlési képviselő koronavírus-tesztelését.