Elkezdődött a digitális oktatás

 

Az ENSZ becslései szerint hétfőn ötszázmillió diák nem ment iskolába, illetve egyetemre világszerte a koronavírus miatt. Ez is azt mutatja, hogy mostanra már több milliárd ember életét befolyásolja a járvány. Magyarországon hétfőtől távoktatásban tanulnak a diákok. Az igazgatók, a tanárok és a gyerekek is ismerkednek az új helyzettel – hangzott el az M1 Híradójában.

A pedagógusok hétfőtől online oktatnak, videókat és feladatsorokat töltöttek fel egy elektronikus felületre. Az első digitális tananyagot nem sokkal nyolc óra után kapták meg a tanulók. A rendszert már korábban is használták, csak frissíteni kellett a belépési adatokat.

Akinek nincs otthon internet-hozzáférése vagy számítógépe, a postás viszi házhoz a tananyagot Törökkoppányban és a környező településeken. A megoldott feladatokat másnap vissza kell küldeniük a diákoknak.


Az iskolák országszerte biztosítanak felügyeletet a diákoknak, kiscsoportokban helyezik el őket a tantermekben. Az önkormányzatok pedig a közétkeztetésről gondoskodnak, hogy a rendkívüli helyzetben is minden gyerek meleg ételhez juthasson.

Az új digitális tanrend országszerte hétszázhúszezer általános iskolást, és több, mint négyszázezer középiskolást érint. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt mondta: pozitív volt a fogadtatás, a diákok és szülők együttműködnek az intézményekkel.

„Pozitív fogadtatása volt a bevezetett intézkedéseknek, azonnal reagált a pedagógustársadalom” – mondta Maruzsa Zoltán. Hozzátette: „figyeltük a rendszerekben a terhelést, a Krétában, a köznevelési portálon ötvenezres létszám dolgozott már szombaton este, az Oktatási Hivatal oldalára kitett módszertani útmutatót a hétvégén több mint negyedmillióan töltötték le”.

Az óvodák és bölcsődék többsége is zárva van hétfőtől. A szülők többsége nem kért felügyeletet.

A címlapfotó illusztráció.