Egyre több az álhír a koronavírussal kapcsolatban

 

Továbbra is terjednek az álhírek a koronavírussal kapcsolatban. Az Index szerint például kirúgás járhat azért, ha a szülők az iskolabezárásra hivatkozva nem mennek be a munkahelyükre. Az M1-nek nyilatkozó alkotmányjogász szerint ez a veszély nem áll fenn, de mindenkinek a saját munkaadójával kell egyeztetnie. A kormány és a hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy a vírussal kapcsolatos legfrissebb információkról a koronavirus.gov.hu oldalon tájékozódjanak – hangzott el az M1 Híradójában.

Kirúghatják azt a szülőt, aki hétfőn az iskolabezárás miatt nem megy be dolgozni – alig egy nappal a kormány iskolákra vonatkozó bejelentése után már ezzel a címmel fejtegette a döntés hatásait az Index. Cikkükben jogi kommentárral találgatják, hogy mire hivatkozva lehet kimaradni a szülőknek a munkából, szerintük ugyanis a kormányrendeletben több tisztázatlan részlet van. Bár az írásban végül egyszer sem említik, hogy kirúgás járna kimaradásért, a cikk címében mégis nagy betűkkel szerepel ez.


Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-nek hangsúlyozta: az elbocsátások nem szolgálnák a munkaadók érdekét, a munkavállalókat ráadásul számos jogszabály védi, így például hivatkozhatnak a különleges jogrenddel fennálló elháríthatatlan okokra. Hiányzás esetén pedig az érintett időszakra vonatkozó alapbérben való megegyezés, az otthoni munkavégzés és a rugalmasan kezelt szabadságok is megoldást jelenthetnek. A munkavállalóknak ugyanakkor minden esetben saját munkáltatójukkal kell egyeztetniük.

Ifj. Lomnici Zoltán arra is figyelmeztetett: hogy a kirúgásokat előrevetítő indexes cikk a köznyugalom megzavarására is alkalmas, amivel a portál a védekezés hatékonyságát gyengíti.

A koronavírus elterjedésével egyre több hitelesnek tűnő, ám valójában kattintásvadász oldal közöl álhíreket a járványról. Néhány napja például az az információ terjedt el az interneten, hogy a hatóságok tervei szerint Budapest egészét lezárják és karantén alá helyezik. A hamis hírt a kormány és az operatív törzs is cáfolta. Az álhír közzétevőjét pedig vasárnap fogta el a rendőrség. A harminc éves férfit közveszéllyel fenyegetés miatt hallgatták ki.

A koronavírussal kapcsolatos kommunikációért felelős akciócsoport vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján a 444 kérdésére válaszolva arra szólította fel a portál és más oldalak munkatársait, hogy hagyják abba rémhírterjesztést. Kovács Zoltán hangsúlyozta: a kormány megteremtette a megbízható információáramlás alapjait, a szakemberek pedig azt kérik a lakosságtól, hogy tartsák be az egészségügyi előírásokat, kizárólag hiteles forrásból tájékozódjanak és ne dőljenek be a pánikkeltő cikkeknek. Kovács hozzátette: az erre vonatkozó álhírek ellenére Magyarországon a koronavírus elleni védekezésre minden forrás rendelkezésre áll.

A címlapfotó illusztráció.