Megjelent a kormányrendelet a veszélyhelyzet kihirdetéséről

 

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten. Az erről szóló kormányrendeletet az alaptörvényre hivatkozva szerdán délután tette közzé a kormány a Magyar Közlönyben.

„A kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki” – áll a Magyar Közlönyben.

A veszélyhelyzet elhárításáért felelős kormánytagként Orbán Viktor miniszterelnököt jelöli ki a kormány, akit feladatainak ellátásában az operatív törzs segíti.

A kormányrendelet szerint a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek majd.

A kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja, és az állampolgárok együttműködését kéri a különleges jogrenddel járó intézkedések végrehajtásában.

A rendelet szerdán 15 órakor lépett hatályba.