Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország egész területére

 

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Cikkünk frissült.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy

beutazási tilalmat rendelnek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára.

Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el – ismertette. Hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el.


A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez meg fog történni a lehető leghamarabb. Ezen országokból érkező vonatok, buszok, repülők a visszaállított általános határellenőrzés mellett léphetnek be – tette hozzá Gulyás Gergely.

Kérdésre válaszolva elmondta, ez legkésőbb éjfélig megtörténik.

Megtiltják a nagyobb beltéri és kültéri rendezvények megtartását

Közölte továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat.
Kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.

A döntések visszavonásig érvényesek – rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket.

Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken – mondta.

A tárcavezető a kormány és az operatív törzs döntését ismertetve elmondta:  mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg,

az egyetemi épületek be fognak zárni.

Kérdésre válaszolva elmondta: várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket.

Gulyás Gergely kiemelte: nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb.

Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette: a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fognak, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak. Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné – jegyezte meg a miniszter.

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják – ismertette a döntéseket a tárcavezető.

Hangsúlyozta: a helyes sorrend továbbra is az, hogy az emberi életet és egészséget kell megóvni, a gazdasági károk csak ezt követően kerülhetnek szóba.

Jelentős gazdasági következményei lesznek a járványnak

Ugyanakkor biztosan jelentős gazdasági következményei lesznek a járványnak, az országok többsége azért küzd, hogy elkerülje a recessziót, és Magyarországnak a legjobbak az esélyei erre – vélekedett.

Kérdésre kitért rá: azoknak az esetében, aki az elmúlt napokban elutaztak és a hazatéréssel nehézségük van, a külképviseletek feladata az igények összesítése, majd az operatív törzs vagy a kormány dönt, hogy milyen rendkívüli intézkedésekkel tudnak segíteni nekik.

Közölte: azok esetében, akik repülővel jönnek haza, megkapják az információt, hogy eredetileg honnan indultak, egyébként a határátkelőhelyeken válaszolni kell, hogy jártak-e a belépők Olaszországban. Ha valaki nem mond igazat, annak büntetőjogi következményei vannak – emlékeztetett.

Megjegyezte:

az áruszállítást nem érintik az intézkedések.

Ugyancsak újságírói felvetésre Gulyás Gergely közölte: sokat tett az operatív törzs és a Belügyminisztérium, hogy a fertőzött diákok valamennyi kapcsolatát feltárja, ez nagyon sok munkát jelent.

A vizsgálatok tekintetében közölte: van egy WHO-protokoll, ennek megfelelően végeztetik el a vizsgálatokat, ehhez a jelenlegi laborok elegendőnek tűnnek, de ma nem lehet megmondani hány laborvizsgálatra lesz szükség. Ha kell, lehet további lépéseket tenni a kapacitások bővítésére – magyarázta.

Kitért rá: az arányosság követelménye fennáll, ha szükséges, például egészségügyi szempontból fontos gyártósorokat vehet át a kormány.
A miniszter azt is tudatta, hogy az egyházakkal is egyeztetnek, kikérik a véleményüket a misék, istentiszteletek megrendezéséről.
Közölte:

ha az árak esetében visszaélést tapasztalnak, hatósági vizsgálatot indítanak.

A kormánytagok utazásáról elmondta: az európai diplomácia egyébként is visszafogottan fog működni. A miniszterek dönthetnek a saját utazásukról, miniszteri szinttől lefelé pedig csak miniszteri engedéllyel lehet külföldre utazni – tette hozzá.

60 ezer speciális védelmet biztosító maszk áll rendelkezésre

Kérdésre közölte: a háziorvosok szerepében egyelőre nem szükséges a változtatás, védelmükre pedig kellő számú maszk biztosított. Elmondta: 60 ezer speciális védelmet biztosító maszk is rendelkezésre áll, amelyet az operatív törzs azon kórházi dolgozók számára biztosít, akik a fertőzött vagy fertőzésgyanús emberekkel foglalkoznak.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megjegyezte: Németország egyelőre nem exportálja a Magyarországról már vírus terjedésének kezdetekor megrendelt, és a hamburgi kikötőben álló 120 ezer speciális maszkot.

Elmondta azt is, hogy kellő számú teszt végezhető a jelenleg használt 37 állami laboratóriumban. Közölte: megpróbálnak kellő mennyiségű kézfertőtlenítőt beszerezni, azon munkahelyeken azonban, ahol ez nem áll rendelkezésre,

a kézmosás is egyfajta fertőtlenítést jelent.

Közölte: színházi és mozielőadások maradnak el a jövőben, a bevásárlóközpontokra azonban nem vonatkozik a százfős tilalom.
Az óvodák, bölcsődék önkormányzati fenntartásúak, így a helyhatóságok döntenek azok esetleges bezárásáról.

A sok embert foglalkoztató cégeknek is azt ajánlják, hogy saját hatáskörben tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Azt azonban minden alapot nélkülöző kacsának minősítette a minisztert, hogy a nagyvárosokat lezárnák.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy

szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha a karatén-határozatra vonatkozó kötelezettséget megszegi.

Megjegyezte: akár a mobiltelefonok cellainformációin keresztül is ellenőrizhető, hogy egy utas honnan érkezett. A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet szerdán délután jelent meg a Magyar Közlönyben.