Újabb három iráni egyetemistát diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel

 

A Szent László Kórházban már napok óta járványügyi zárlat alatt álló újabb három iráni hallgatónál diagnosztizálták a vírust.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Napok óta járványügyi zárlat van

Újabb három koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – olvasható a kormány tájékoztató oldalán.

A Szent László Kórházban már napok óta járványügyi zárlat alatt álló újabb három  iráni hallgatónál diagnosztizálták a vírust.

Velük együtt hazánkban eddig 12 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván,

közülük nyolc iráni, egy brit és három magyar állampolgár (egy 70 éves beteg férfi és a felesége, továbbá a brit állampolgárságú beteg magyar felesége).

A karanténban megfigyeltekről derült ki, hogy fertőzöttek 

Karanténban továbbra is 67 ember van, míg 362 mintavételt végeztek a szakemberek.

Mindhárman az elsőként diagnosztizált iráni fiatalokhoz kapcsolódó

járványügyi kontaktkutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe.

Az országos tiszti főorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás.

A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben – a kórházba bekerülésük idejét is figyelembe véve – hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.

Összefoglaló a hétfői nap főbb eseményeiről

 • A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány több mint nyolcmilliárd forintot különít el a koronavírus elleni védekezésre A pénz felhasználása az operatív törzs utasítása alapján történik.
 • Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy hamarosan megváltozik a koronavírusteszt magyarországi vizsgálati protokollja.
 • Elhangzott, hogy utazási tilalmat vezetnek be az Iránból érkezőkre, és kitoloncolhatják azokat, akik nem működnek együtt a hatóságokkal.
 • Több város, köztük Debrecen, Miskolc, Veszprém és Zalaegerszeg is jelezte, hogy elmaradnak a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvények.
 • Az egri Markhot Ferenc Kórház vezetősége közölte, hogy felkészültek az esetleges koronavírus-fertőzések kezelésére, a betegek biztonságban vannak az intézményben.
 • A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közlése szerint a koronavírus-fertőzés elleni védekezés jegyében a büntetés-végrehajtási szervezet felfüggesztette az ideiglenes intézetelhagyások engedélyezését. További szigorítás, hogy  látogatáskor a fogvatartottak és hozzátartozóik fizikailag nem érintkezhetnek.
 • Iránymutatást adott ki a Magyar Bankszövetség a járványveszély miatt a pénzintézetek és a kapcsolódó gazdasági szolgáltatók számára.
 • Az eredetileg április elejére tervezett Cégek éjszakáját szeptember 24-re halasztják.
 • A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága nem javasolja a Határtalanul program tanulmányi kirándulásainak megtartását márciusban.
 • A DK azt javasolja, hogy a kormányzati kommunikációra szánt források egy részét költsék a koronavírus-járvány elleni védekezésre.
 • Jelentős eséssel fejezte be a kereskedést  a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 7,5 százalékot gyengült, a forint azonban jól tartotta magát és az euróval szemben minimálisan gyengült, a dollárral szemben pedig erősödni tudott.