Részletes tájékoztatást kaptak a kórházigazgatók a koronavírus-helyzetről

 

A magyarországi koronavírus-helyzetről tartott tájékoztatót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kórházak vezetőinek – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-t.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A közlemény szerint Kásler Miklós arról tájékoztatta a kórházak vezetőit, hogy eddig csak egyedi esetek vannak Magyarországon, és ahhoz, hogy a járványt megelőzzék, szigorú eljárásrendet kell követnie mindenkinek. A miniszter hangsúlyozta, hogy az egészségügyi intézményekben szükséges rend és fegyelem betartását minden esetben fokozottabb figyelemmel kell kísérni és betartatni.


Kásler Miklós részletesen tájékoztatta a főigazgatókat az eljárásrendről, arról, hogy mit kell tenni a koronavírus-gyanús esetekkel és a vírussal diagnosztizált betegekkel.

Ha a koronavírus-fertőzötteket ellátó és a gyanús eseteknek karantént biztosító Dél-pesti Centrumkórház kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházakban alakítanak ki karantént.

A miniszter arról is tájékoztatta az igazgatókat, hogy leggyakrabban enyhe lefolyású a betegség, de a fertőzötteknek légzési nehézségeik is lehetnek. Ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok – lélegeztető készülékek –, súlyosabb esetekben ECMO – úgynevezett műtüdő – alkalmazására van szükség. Ezek a berendezések kellő számban rendelkezésre állnak az országban.

Az Emmi jelezte azt is, hogy a karantén bővítésének lehetőségére előkészítik a Kútvölgyi-tömböt, arra az esetre, ha csoportossá, tömegessé válna a fertőzés, és a Korányi Intézet intenzív osztálya is fogadóképes szükség esetén.

A közlemény szerint Kásler Miklós közölte azt is, hogy a Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni, ahol erre a kritikus egy-két hónapra szüneteltetik a tüdőtranszplantációkat.

Vidéken huszonkilenc infektológiai osztály áll készenlétben – derült ki a közleményből, amely kitért arra is, hogy súlyosabb esetekben akár a klinikai vizsgálatok fázisában lévő gyógyszereket is alkalmazhatnak.