Tiszti főorvos: Az egyéni felelősségnek óriási szerepe van

 

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs azt javasolja, hogy mindenki tekintsen el a nemzeti ünnepre tervezett rendezvények megtartásától – hangsúlyozta Lakatos Tibor, a szervezet ügyeleti központjának vezetője az operatív törzs keddi budapesti ülése után tartott sajtótájékoztatón. Müller Cecília országos tiszti főorvos kiemelte: a járvány terjedésének megakadályozásában kiemelt szerepe van az egyéni felelősségnek.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Cikkünk frissült.

Lakatos Tibor azt kérte, hogy a hatvanévesnél idősebbek lehetőség szerint kerüljék a közösségi rendezvényeket, és ne menjenek jelentős tömegbe. Az Olaszországból hazaérkezőktől pedig azt kérik, hogy koronavírus-tünetek nélkül is 14 napig maradjanak otthon, és a gyerekeiket se küldjék iskolába.

Az operatív törzs ülésén felmerült az iskolai korlátozások köre, amint erre szükség lesz, ezt az intézkedést is meghozzák. Hozzáfűzte, a kormánytagokra, a feladatukkal összefüggő utazásokkal kapcsolatban még nem fogalmazott meg ajánlást az operatív törzs, de bízik abban, hogy felelősséggel fognak dönteni utazásukról.

Elkezdték kidolgozni a schengeni szárazföldi határátkelőhelyeken bevezetendő intézkedéseket, amelyek része, hogy szűrni fogják a belépőket – ismertette.

„Az ünnepi rendezvényekkel kapcsolatosan azt javasoljuk, hogy tekintsenek el azok megszervezésétől, különösen akkor, hogyha azokat zárt helyen bonyolítják le. Hasonlóképpen kérjük az iskolákat, óvodákat, hogy a nemzeti ünnep alkalmából ne szervezzenek rendezvényeket. Szeretném felhívni a leginkább érintett korosztályok figyelmét arra, hogy lehetőség szerint a 60 év fölötti állampolgárok kerüljék a közösségi rendezvényeket, és ne menjenek jelentős tömeget vonzó rendezvényekre” – fejtette ki az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Még bőven számolnunk kell a járvány terjedésével

Müller Cecília országos tiszti főorvos úgy fogalmazott, hogy „még bőven számolnunk kell” Európában a járvány terjedésével. Elmondta, a koronavírus elleni védekezés eljárásrendje eddig négyszer módosult, de a nemzetközi szervezetek további változtatást helyeztek kilátásba.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) várhatóan éppen most változtat az eljárásrenden, és azt követve a magyar hatóságok is ezt teszik. Valószínűleg változni fog az a nemzetközi szakmai ajánlás is, hogy kinél végezzenek laborvizsgálatot – tette hozzá.

A tiszti főrorvos március 8-ától elrendelte kórházakat és időseket gondozó intézmények látogatási tilalmát. A kórházlátogatásokkal kapcsolatban elmondta, ezekben az esetekben is vannak kivételek.

Példaként említette, hogy a súlyos állapotú, önmagát ellátni nem képes beteg melletti tartózkodás megengedett. Kiskorú mellett ott lehet az egyik szülő, és a szülő nő mellett is jelen lehet egy általa kiválasztott személy. Ezekben az esetekben azonban gondoskodni kell az egyéni védelemről – tette hozzá.

Müller Cecília arra kérte a hozzátartozókat, járjanak el felelősen a hozzátartozók felkeresésekor. Mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az idős emberekre nézve különösen veszélyes az új koronavírus, ezért kell különös körültekintés a látogatáskor.


A szociális intézményekről szólva hangsúlyozta, a látogatási tilalom nem karantén, de ilyenkor a látogatás nem ajánlott, az intézményt pedig el is hagyhatják az ott lakók el is hagyhatják.

Müller Cecília megerősítette, hogy a Szent László kórházban tizenhat egészségügyi dolgozó van karanténban, valamennyiüknek negatív az első laborvizsgálata. Elmondta azt is, hogy 1600 lélegeztetőgép van az országban, ezt már korábban felmérték.

Kiemelte azt is, hogy a járvány terjedésének megakadályozásában kiemelt szerepe van az egyéni felelősségnek.

12-re emelkedett az itthoni fertőzöttek száma

Kedden újabb három koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, ezzel 12-re emelkedett az itthoni fertőzöttek száma. Mindhárom új beteg iráni állampolgár, már napok óta karanténban vannak a budapesti Szent László Kórházban.

Karanténban a kedd délutáni kormányzati adatok szerint 67 ember van, a szakemberek 531 mintavételt végeztek el eddig.

Valamennyien az elsőként diagnosztizált iráni fiatallal kerültek kapcsolatba korábban.

A kormány 8 milliárd forintot különített el a koronavírus elleni védekezéshez.