Kilencre emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

 

Kilencre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a szombat esti eredmények szerint – derült ki a Koronavirus.gov.hu hétfő reggeli frissített adataiból.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A tájékoztatás szerint a Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló, a Semmelweis Egyetemen tanuló iráni hallgatónál és egy magyar nőnél – az idős magyar férfi beteg 74 éves feleségénél –diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést.


Mindketten a már korábban a pozitív koronavírus-fertőzöttekhez kapcsolódó járványügyi kontaktuskutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe.

Az országos tiszti főorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, hogy az elmúlt két hétben hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.

Velük együtt az országban eddig kilenc új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük öt iráni, egy brit és három magyar állampolgár. A kilenc fertőzött közül nyolcat Budapesten, a Szent László Kórházban ápolnak, míg egy beteg, a brit férfi a debreceni Kenézy Gyula Kórházban van.

A koronavirus.gov.hu portál adatai szerint a hét fertőzött mellett 67-en vannak karanténban, akkreditált laboratóriumban pedig 362 mintát vizsgáltak meg.

Iráni diákok voltak az elsők

Magyarországon az első két fertőzöttet múlt héten diagnosztizálták két iráni egyetemistánál, akik Iránból tértek vissza február végén Magyarországra.

Egyikük egy gyógyszerészhallgató, a másik a Szent István Egyetem hallgatója.  A harmadik beteg egy brit férfi, aki Debrecenben él, és gyakran járt Milánóba. A negyedikre kontaktkutatások során találtak rá, ő a gyógyszerészhallgató barátnője.

Az ötödik beteg egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfi. A hatodik fertőzött egy 22 éves iráni férfi, aki a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt. A hetedik beteg a brit férfi 59 éves magyar felesége.

Az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján elhangzott, hogy Magyarországon továbbra is egyedi esetek vannak, a cél a csoportos megbetegedések megelőzése.

A vasárnapi adatok szerint a koronavírus-fertőzöttek száma a környező országokban is növekedett: Ausztriában 104,  Csehországban 26,  Horvátországban 12, Romániában 15,  Szlovéniában 12,  Lengyelországban hat,  Szerbiában egy, Ukrajnában szintén egy fertőzött embert diagnosztizáltak.

Az elmúlt pár napban számos fontos bejelentés történt. 

  • Az operatív törzs látogatási tilalom bevezetését javasolja a kórházaknak és az idősotthonoknak.
  • A hét végén közölték, hogy elmaradnak március 15-i állami és önkormányzati ünnepségek, megemlékezések a járványhelyzet miatt.
  • A NAT elleni március 15-i tüntetést is visszamondták.
  • Elhalasztják a március 18-19-re tervezett műegyetemi Áálásbörzét.
  • A XVIII. kerületi önkormányzat betiltotta a sporteseményeket a koronavírus miatt.
  • Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzést rendelt el az innovációs tárca, hogy kiszűrjék a koronavírus-veszélyen aggódó embereken nyerészkedni akaró kereskedőket.
  • Az Országos Mentőszolgálat közölte, hogy minden megyében és a fővárosban is pluszkocsikat állítottak szolgálatba.