Biztonsági okokból lemondta a kormány a március 15-ére tervezett központi ünnepséget

 

Az operatív törzs javaslatot tett a kormánynak a március 15-i központi ünnepségek megrendezésének felfüggesztésére – közölte Lakatos Tibor az operatív törzs operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombati sajtótájékoztatóján. A kormány elfogadta az operatív törzs ajánlását és lemondta a március 15-re tervezett központi ünnepséget.


Cikkünk frissült.

Az operatív törzs azt javasolta a kormánynak, hogy ne tartsák meg a március 15-i ünnepségeket. A kabinet elfogadta a javaslatot, és úgy döntött, lemondja a központi ünnepséget.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében kiemelte: „Bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja. Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, ezért azokról a helyi rendezők döntenek”.

Nagyon fontos a lakosság együttműködése

Az operatív törzs szombati tájékoztatóján részt vett Müller Cecília országos tisztifőorvos, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Lakatos Tibor közölte, hogy szüneteltetni kell a Milánó-Budapest és a Milánó-Debrecen repülőjáratot, az intézkedések végrehajtása folyamatban van.

Elmondta, az operatív törzs hétvégén is ülésezik és intézkedéseket hoz. Közölte azt is, hogy bűncselekményt követ el az, aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek. Jelezte, jelenleg is tart egy ilyen intézkedés, mert két iráni állampolgár a kötelező határozat ellenére nem hajlandó magát alávetni az elzárt megfigyelés szabályainak.

Amennyiben ezt önként nem teszik meg, a rendőrség intézkedik velük szemben, és kórházba viszik őket. Ha azok, akik szándékos magatartásuk miatt megfertőznek valakit, akkor akár súlyos testi sértés miatt is felelhetnek. Abban az esetben, ha haláleset történik halált okozó testi sértés miatt vonják őket felelősségre – mondta a rendőr ezredes.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta,

a kormány tájékoztató kampányt indított el a koronavirus.gov.hu honlapon.

Az operatív törzs intézkedései közé tartozik, hogy az irániak számára a vízumkiadást Magyarország felfüggeszti, a Dél-pesti Centrumkórházban megkezdődött a férőhelyek felszabadítása a betegellátásra, továbbá a belügyminiszter rendelkezése szerint a büntetés-végrehajtási intézeteknek külön járványügyi tervet kell készíteniük, valamint a büntetés-végrehajtási intézeteket csak kiemelten fontos indok alapján, egyedi engedélyekkel lehet elhagyni.

Elmondta azt is, hogy több nagyvállalat intézkedési tervet adott ki, illetve a hétvégére feloldották a kamionstopot a kereskedelmi láncok és boltok kérésére.

Ezen kívül az elmúlt héten az iskolák és szakiskolák is megkapták a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos ajánlásokat, és azokat a szülőknek eljuttatták. Lakatos Tibor megismételte, hogy azok a gyerekek, akik az elmúlt hetekben a fertőzött területeken jártak, ne menjenek iskolába, hiányzásukat igazoltnak kell tekinteni.

A tranzitzónákat most is zárva tartják – mondta –, ezekben 306 ember tartózkodik – ismertette. Lakatos Tibor közölte, Magyarországon öt embert kezelnek igazolt koronavírus-fertőzéssel, négyen a budapesti Dél-pesti Centrumkórházban, egy beteg pedig a debreceni Kenézy Gyula Kórházban van.

145 ágyat szabadítottak fel

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a két iráni hallgató jól van, várják a vizsgálatok eredményeit, ha ezek negatívak lesznek, hazaengedik őket. Az egyik fiú iráni barátnőjéről elmondta, ő pénteken rosszabbul volt, szombatra azonban javult az állapota.

A 11 – Olaszországból korábban hazatért – diáklány és kísérőik jól vannak, számukra vasárnap véget ér a karantén. Két egészségügyi dolgozót is figyelnek, ők is jól vannak, napokon belül elhagyhatják a kórházat. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta, most az a legfontosabb, hogy a magyarországi járványt elkerüljük, eddig csak egyedi esetek vannak.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Közölte: a Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephelye 145 ágyat szabadított fel. A Szent László telephely kapacitása 81 kórterem 189 ággyal. Ha a kórház további kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházak nyújtanak karantént a betegeknek.

A betegek ellátásakor számolni kell az enyhe lefolyással, de légzési nehézségek is kialakulhatnak, ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok alkalmazására van szükség.

Ha tömegessé válna a fertőzöttek száma, a karantén bővítésének lehetőségére előkészítik a Kútvölgyi tömböt.

Ha a terápia valamelyik formájára kerülne sor, akkor a Korányi Intézet intenzív osztályát teszik fogadóképes állapotba.

Ismertetése szerint a Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni. Az OOI-ban erre a kritikus időszakra – egy-két hónapról van szó – a tüdőtranszplantációkat szüneteltetik majd. Ha gyógyszeres kezelésre lesz szükség, abban az esetben a rendelkezésre álló és a klinikai vizsgálatok fázisában lévő készítményeket rendelkezésre bocsátják majd.

A 15 fős japán turistacsoportot vizsgálata negatív lett

Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolójából kiderült, hogy a 15 fős japán turistacsoportot vizsgálata negatív lett, őket elengedték a kórházból.

A betegek kontaktkutatása elkezdődött, illetve folyamatban van. Az iráni nő esetében is folyik az a vizsgálat, hogy kikkel érintkezhetett. Annál a férfinál, aki Szerbián lett beteg, de Magyarországon élő testvérénél járt, nincs szükség további kontaktok felkutatására, mert a lappangási időn túl járt Magyarországon.

Várják a laboreredményeket annál a holland férfinél, aki önként távozott egy 18. kerületi rendelőintézetből, majd saját maga jelentkezett a Dél-pesti Centrumkórházban.

A címlapfotó illusztráció.