Diagnosztizálták a negyedik koronavírus-fertőzöttet Magyarországon

 

Diagnosztizálták a negyedik koronavírusos fertőzöttet Magyarországon – jelentették be a Koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön késő este.

Orbán Viktor miniszterelnök (szemben j) az operatív törzs ülésén, a Belügyminisztériumban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A beteg a már ugyancsak koronavírussal diagnosztizált egyik iráni diák iráni barátnője. Mindketten már a Szent László Kórházban vannak.


A közlés szerint a barátnőnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában hitelesített laborvizsgálata pozitív lett. Emiatt „haladéktalanul megkezdődött a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás” is – áll a honlapon.

Az új fertőzött pontos állapotáról és az esethez kapcsolódó egyéb járványügyi intézkedésekről később adnak tájékoztatást.

Debreceni férfi volt a harmadik fertőzött

Egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje is pozitív lett csütörtökön.

A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen,

a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza.

Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Pénteken bővebb tájékoztatást adnak az állapotáról.

(Forrás: koronavirus.gov.hu) (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Az operatív törzs oldalának adatai szerint korábban 24-en voltak elkülönítve a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán. Mostanra ez a szám is emelkedett, már 39-en vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán.

Eddig összesen 230 mintát vizsgáltak meg a szakemberek.

Csütörtökön egy 15 fős japán turistacsoportot szállítottak be a Szent László Kórházba koronavírus-fertőzés gyanújával.

Két külföldi diák fertőződött meg először

Szerdán jelentették be az első magyarországi koronavírus-fertőzötteket, két itt tanuló iráni diákot. Enyhe tüneteik vannak, lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa csütörtök reggel az M1-en.

Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első

jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón csütörtök délután Budapesten.

Hangsúlyozta: a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz Magyarországon.

A címlapfotó illusztráció.