Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat az Akadémián

 

Csillagászat, matematika és a fizikai tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőket ismertek el csütörtökön Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett ünnepségen.

Csillagászat kategóriában Kóspál Ágnes, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója, matematika tudományok területén Novák-Gselmann Eszter, a Debreceni Egyetem Analízis Tanszékének egyetemi docense, fizikai tudományok területén pedig Némethné Pethes Ildikó, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének tudományos munkatársa vehette át az elismerést – közölte a díjat alapító Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) az MTI-vel pénteken.

A nőnaphoz kötődő rendezvényen évről évre olyan fiatal kutatónők munkásságát díjazzák, akik a hazai és nemzetközi tudományos életben is kiemelkedően teljesítenek, mindemellett pedig a fiatal lányok körében is örömmel népszerűsítik a műszaki és természettudományos pályák sokszínűségét és lehetőségeit.

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat a szakterületükön legkiválóbb fiatal kutatónők munkásságának elismerésére. Az elismerést Hargittai Magdolna akadémikus fővédnökségével, valamint az MTA és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével hetedszer adták át.

Az egyesület közleménye szerint a hazai kutatónők díjazása azért is kiemelten fontos misszió, mert a nők aránya hazánkban még mindig rendkívül alacsonynak számít a mérnöki és természettudományos területeken, de világszerte egyre égetőbb kérdés a nők tudományos életben betöltött változó szerepvállalása.

Az Eurostat adatai alapján 2018-ban az Európai Unióban dolgozó mintegy 15 millió kutató és mérnök között a nők aránya 41 százalék volt, hazánkban azonban ez az arány mindössze 30 százalék körüli. Mindez a közlemény szerint azzal magyarázható, hogy a kutatói és anyai hivatás közti egyensúly megteremtése sokszor különösen nagy terhet ró a nőkre.