A világ legjobb 25 turisztikai célpontja közé került a magyar kéktúra útvonala

 

A legismertebb tudományos ismeretterjesztő magazin, a National Geographic nemzetközi honlapja a 2020-ra leginkább ajánlott 25 utazási célpont közé sorolta a Magyarországon átívelő Országos Kéktúra útvonalát.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az Országos Kéktúra útvonal olyan látványosságok között áll helyt, mint a Kalahári sivatag, az ausztriai, a Hochalpenstrasse, vagy a Grand Canyon vadregényes sziklavilága.

Stramszky Judit, a Magyar Természetjárók Szövetségének szakmai igazgatója a Duna Család-barát című műsorában elmondta, a kéktúrát National Geographic magyar szerkesztősége ajánlotta. Hozzátette, a magyar csapat kiemelten foglakozott a túrával, 2017-ben még egy különszámot is kiadtak a témában.


Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, folyamatos, jelzett turistaút. A hossza több mint 1100 kilométer, amely 27 rövidebb szakaszból áll. Az útvonalon 152 bélyegzőpont is várja a túrázókat” – mondta Stramszky Judit.

Hozzáfűzte, ma már Magyarországon, aki kicsit is érdeklődik a kirándulás, a túrázás iránt, szinte biztos, hogy teljesítette a túra egy-egy szakaszát. Kiemelte,

tavaly rekordot döntött a túrát teljesítők száma,

több mint hétszázan járták végig az Írott-kőtől Hollóházáig tartó útvonalat.

Stramszky Judit azt is elmondta,

az Országos Kéktúra története egészen az 1930-as évekre nyúlik vissza,

ebben az évben kezdték meg a magyar turistajelzés-hálózat egységesítését.

Az ország turista-úthálózat tervének kidolgozásakor támadt Strömpl Gábor (1885–1945) geográfusnak az az ötlete, hogy az egyes hegységi fővonalak összekapcsolásával megteremthető egy olyan hosszú út, amely a Bükktől a Bakonyig terjedne – felfűzve Magyarország turisztikai gyöngyszemeit –, vagy azt meghosszabbítva a trianoni határokig. Keleten a Galyaságon és a Sátor-hegyeken át Nagy-Milicig, nyugaton pedig a Kisalföldön keresztül a Kőszegi- vagy a Soproni-hegységben érné el az ország határát.

Az útjelzés eredetileg piros lett volna, de mivel a tervezett nyomvonal több kisebb szakaszát – a Cserhátban pedig közel száz kilométert – korábban kék színnel jelölték, a szövetség az átfestés helyett a kék szín mellett döntött – olvasható az Országos Kéktúra honlapján.

A címlapfotó illusztráció.