Karácsony: Az elmúlt 30 év legnagyobb járóbeteg-ellátást érintő fejlesztése kezdődik Budapesten

 

Budapesten az elmúlt 30 év legnagyobb járóbetegellátási-rendszert érintő fejlesztése indul el, amelynek célja, hogy minőségibb, egészségesebb és hosszabb életet biztosítanak a fővárosban élőknek – mondta Karácsony Gergely főpolgármester szerdán, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) új diagnosztikai centrumának átadóján.

Nagy András Csaba, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa, Karácsony Gergely főpolgármester és Horváth Csaba, Zugló polgármestere a Zuglói Egészségügyi Szolgálat új diagnosztikai centrumában az átadási ünnepség napján a XIV. kerületi Örs vezér téren 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A főpolgármester az Örs vezéri téri intézmény új, kardiometabolikus és onkokardiológiai centrumának átadóján közölte: a kormánnyal történt megállapodásnak megfelelően az elkövetkező években 50 milliárd forintot költenek arra, hogy a budapestiek tovább és jobb egészségben éljenek. Próbálunk minőségibb, egészségesebb, hosszabb életet biztosítani a budapestieknek, és ebben a nagy közös vállalkozásban mindenki partner kell hogy legyen: a kerületek, a kormányzat, a főváros és az egészségügyben dolgozók is, akik nap mint nap viszik a hátunkon az intézményrendszert – fogalmazott.


A korábbi zuglói polgármester emlékeztetett: a ZESZ most átadott fejlesztéseit a XIV. kerületi önkormányzat is támogatta.

Nagy András Csaba, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa elmondta: az Egészséges Budapestért Programban a kormányzattól 511 millió forintot, az zuglói önkormányzattól pedig 85 milliót kapott a szolgálat, amiből informatikai fejlesztést hajtottak végre, illetve diagnosztikai eszközöket szereztek be.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kifejtette: a most átadott kardiometabolikus és onkokardiológiai centrum sokszakmás terület, ahol egyszerre van jelen többek között a kardiológia, a diabetológia vagy a belgyógyászat. Az a cél, hogy rövidebb legyen a betegút, hatékonyabban lássák el a több betegséggel egyszerre küzdő embereket – magyarázta. Kitért arra is: a fejlesztések eredményeképpen korszerű informatikai osztály jött létre az Örs vezér téri intézményben, megújult a ZESZ honlapja, online előjegyzési rendszert indítottak el, valamint korszerű adatbázist építenek a hatékony betegellátás érdekében.

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere elmondta: Budapest 50 milliárd forintos egészségfejlesztési keretéből Zugló 807 millió forintot kap erre az évre. Azt ígérte: nem állnak meg fejlesztésekkel, a jövőben egy új szakrendelőt akarnak létrehozni Zuglóban.

Karácsony Gergely az esemény után újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: a főváros vezetése számára elfogadhatatlan az iparűzési adó rendszerének átalakítása. Ebben az ügyben nincs kompromisszum – jelentette ki a főpolgármester, aki szerint Budapest összeomlik „abban a formájában, ahogyan most ismerjük”, ha város költségvetéséből 40 milliárd forintot kivesznek.

Elmondta: örül annak, hogy ez nem egy Budapest-kormány, vagy ellenzék-kormány vita, hiszen kormánypárti vidéki polgármesterek is igen rossz ötletnek gondolják az iparűzési adó rendszerének megváltoztatását. Úgy vélte: a változtatás csak azoknak a multinacionális nagyvállalatoknak kedvezne, akik eddig is a magyar adórendszer preferált szereplői voltak.

Horváth Csaba újságírói kérdésre Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével való hétfői találkozóját úgy jellemezte: az „részben politikai, részben Zuglót érintő, barátságos, koalíciós beszélgetés” volt. Mint mondta, rendszeresen szokott Gyurcsány Ferenccel egyeztetni és vélhetően néhány hónap múlva újra találkoznak majd, de ha van aktuális ügy, akkor telefonon is beszélnek. „Tizenhét éve reggelizek, ebédelek, vacsorázok Gyurcsány Ferenccel” – fogalmazott az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Horváth Csaba cáfolta, hogy a beszélgetés során vagy korábban felvetődött volna az a kérdés, hogy átigazolna a DK-ba. A DK-ba távozott két MSZP polgármester lépését Horváth Csaba úgy értékelte: ők voltak a „leggyengébb láncszemek”, és mivel minden szervezet erejét a leggyengébb láncszemek határozzák meg, ebben az értelemben nem bánja, hogy távoztak. Most már nem nekünk okoznak problémát, hanem a DK-nak – jegyezte meg.

Leszögezte: nem tud további politikusokról, akik átmennének a DK-ba, szerinte nincsenek ilyenek. Horváth Csaba szerint a bizalmatlanság a legnagyobb ellensége a 2022-es kormányváltásnak és a felkészülés sikerének, ezért – mint mondta – azt javasolta Gyurcsány Ferencnek is, hogy ha a jövőben bármilyen hasonló szándékot észlel, akkor ezt az érintett szervezet vezetőjével ossza meg.