Ideje felkészülni a kullancsszezonra

 

A kullancsok a jó idővel felélénkülnek, áprilisban, májusban, júniusban és szeptemberben aktívak, de az enyhe tél kedvezett az elszaporodásuknak. A magyarországi kullancsállomány lényegesen nagyobb, mint 10–15 éve. A bokros, zegzugos területeken kifejezetten jól érzik magukat. Amennyiben belénk csimpaszkodott a rovar, a legfontosabb, hogy időben és szakszerűen szabaduljunk meg tőle, és kérjük a védőoltást.

A kullancsot határozott mozdulattal kell kihúzni, mihamarabb (Fotó: MTI/Honéczy Barnabás)

Világszerte mintegy hétszáz ismert fajt sorolnak a kullancsfélék családjába, amelyek viszonylag nagy termetű (1–6 mm) ízeltlábúak. Főként emlősök és madarak, kisebb arányban hüllők vérszívói. Hazánkban mintegy két tucat fajuk honos, amelyek közül az emberek szempontjából legfontosabb a közönséges kullancs.

A kiskertben is előfordulhat

A kullancsok jelenlétére bárhol számíthatunk: az erdős, bokros területeken ugyanúgy, mint a városok parkjaiban és a kiskertekben. Túrázáskor, sétáláskor, de akár a kerti munka során is fertőződhetünk.

A legfontosabb, hogy alaposan vizsgáljuk át magunkat, és amennyiben észreveszünk egy kullancsot, körültekintő és megfelelő módon távolítsuk el. A megelőzésre is gondolni kell, segít a réteges öltözködés, a kullancsriasztó spay, krém használata – mondta a hirado.hu-nak Flórián Sándor belgyógyász.

Minden második kullancs hordozhat az ember számára veszélyes kórokozót. Legismertebb megbetegedés a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. Ez utóbbi ellen védőoltással is védekezhetünk. Több oltás beadásáról van szó a védettség kialakításához, ezért több hónappal a szezon megkezdése előtt érdemes beadatni.

A Pécsi Tudományegyetem kutatói a krími–kongói vérzésesláz-vírust is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban. Ez egy rendkívül veszélyes betegség, mivel a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják – mondta Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke kedden az M1-en.

Több módon is védekezhetünk, például a helyes öltözködéssel

Csak az agyvelőgyulladás ellen véd az oltás, amit egyéves kortól kaphatnak meg a gyerekek. A nyári időszakban az első oltást két hét múlva követi a második, ezt pedig két hét múlva a harmadik. Télen viszont az elsőt egy-három hónap múlva követi a második oltás. Mindkét esetben az oltást az utolsó után mintegy egy évvel meg kell ismételni. Körülbelül három évig véd, utána ismételni kell. A Lyme-kór megelőzésére ma még nincs hatékony védőoltás.

Túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket, juttassuk a bőrünkre és a ruházatunkra. Annak érdekében, hogy a kullancsok a bőrfelületet nehezebben érjék el, erdei kirándulások alkalmával viseljünk világos színű, hosszú ujjú, galléros inget, valamint sűrű szövésű, szintén világos színű nadrágot, a világos színű ruházaton ugyanis sokkal könnyebb észrevenni a sötét színű kullancsokat.

Az inget tűrjük be a nadrágba, a nadrág szárát pedig a zokniba vagy a bakancsszárba. Rendszeresen nézzük át a ruházatunkat, így a rajtunk mászó kullancsokat hamar észrevehetjük.Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.

Túrák alkalmával használjunk kullancsriasztó szereket (Fotó: MTI/KomkaPéter)

Minél hamarabb el kell távolítani

„Ha kullancsot találunk a testünkben, akkor az a legfontosabb, hogy

ne szakítsuk be a fejét, csipesszel se szorongassuk,

speciális kullancskiemelő kanalat érdemes használni, ami a patikákban beszerezhető. A kullancs eltávolítása nem orvosi feladat, de ha nem boldogulunk, inkább keressünk fel egy rendelőt” – fogalmazott Flórián Sándor.

Kiemelte, a cél, hogy minél előbb távolítsuk el a kullancsot, mert így csökkentjük a fertőzésveszélyt. Ha a csípés helye begyullad, körülötte gyűrű alakú bőrpír keletkezik, belázasodunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Tudatos odafigyeléssel, egyszerű megelőző módszerekkel a súlyosabb szövődmények megelőzhetők.

Elszaporodott állomány

„Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának” – mondta Kapiller Zoltán István.

A magyarországi kullancsállomány lényegesen nagyobb, mint 10–15 éve,

ami a talaj menti fagyok hiányával magyarázható.

Kapiller hangsúlyozta, hogy a kullancsok egyre több betegséget hordoznak. A Pécsi Tudományegyetem kutatói a krími–kongói vérzésesláz-vírust is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban – közölte. Ez egy rendkívül veszélyes betegség, mivel a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják – hívta fel a figyelmet.

A kullancsoknál február végén, március elején elkezdődik a nagy tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart, amikor is a kánikula elől pár hétre elvonulnak. A kánikula után megkezdődik egy kisebb lefutású őszi rajzás, amely november végig tart.