Pikó Andrásék elveszik a józsefvárosi polgárőrségtől a támogatást

 

Megszünteti Józsefváros polgármestere a helyi polgárőrséget. Pikó András úgy döntött visszaveszi az önkéntes alapon szerveződő testülettől az autókat, az irodát, és megvonja támogatását is. Annak ellenére teszi ezt a balliberális kerületvezető, hogy az elmúlt évtizedben a közbiztonság javításával folyamatosan egyre élhetőbbé vált a VIII. kerület. Az önkormányzat fideszes tagja szerint azonban a döntés hátterében mondvacsinált indokok állnak – derült ki az M1 Híradójában.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere (Fotó:MTI/Mohai Balázs)

A balliberális Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat azonnali hatállyal felmondta az együttműködési szerződést a kerület önkéntes polgárőrségével. Visszavették az autókat, az irodát és egy határozatban megvonták az évi 3,5 millió forintos támogatást is.


A tavaly októberi választásokon momentumos színekben befutott Pikó András kérdésünkre azzal indokolta döntését, hogy a polgárőrök nem teljesítették a szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Nem járőröztek, illetve többszöri megkeresés után sem érték el a testület vezetőjét. Az M1 rákérdezett a polgárőrség mulasztásaira, amelyre a polgármester nem tudott választ adni, egy hivatali munkatársát hívta segítségül.

Józsefvárosban az elmúlt tíz évben felére esett vissza a regisztrált bűncselekmények száma” – mondta az M1-nek Szilágyi Demeter, a kerület fideszes önkormányzati képviselője, aki úgy látja, az eredményhez jelentősen hozzájárult a helyi polgárőrség is.

A 2012-ben alakult józsefvárosi polgárőrség önkéntes tagjai több tízezer órát járőröztek a kerületben, és számos elismeréssel díjazták munkájukat az elmúlt években. Kaiser József, a józsefvárosi polgárőrök vezetője azt mondta: büszkék az elért eredményeikre, és az önkormányzat nélkül is folytatni fogják az önkéntes munkát a kerületért.

Pikó András az elmúlt három hónapban azzal került a figyelem középpontjába, hogy miközben azt ígérte, nem fog urizálni, már az első októberi képviselő-testületi ülésen megemelte saját és alpolgármesterei bérét, kerékpárját pedig hivatali autóra cserélte. A helyben dolgozó óvónőktől, önkormányzati és bölcsődei alkalmazottaktól, valamint védőnőktől pedig időközben megvonta a 13. havi fizetést.