Akár ötezer e-autó is elkelhet a támogatás nyomán

 

A kormányzati támogatási program módosításával, akár évi ötezerre bővülhet az eladott új elektromos autók (e-autók) száma az elmúlt évben értékesített mintegy 1800-hoz képest – mondta a Gépjárműkereskedők Országos Szövetségének elnöke az M1 keddi műsorában.


Gablini Gábor közölte: ha egy azonos kategóriájú belső égésű motorral üzemelő, illetve egy e-autó közötti árkülönbséget a jelenlegi öt-hat millió forintról egy-két millióra le lehet csökkenteni, akkor az elektromos autók már olcsóbbak. Ugyanis az e-autók üzemeltetése és karbantartása nagyságrenddel olcsóbb, mint a belső égésű motorral hajtottaké – tette hozzá.

Mint elmondta: a teljes élettartam figyelembe vételével már ma is versenyképes az e-autók ára, ha pedig sikerül lecsökkenteni az árukat, az jelentősen megmozdíthatja a piacot.

Ugyan az e-autók, főleg a hatótáv korlátai miatt még nem válthatják ki teljes egészében a hagyományos járműveket, ám pont abban a városi környezetben használhatók leginkább, ahol nagy a környezetszennyezés mértéke – mondta Gablini Gábor.

A címlapfotó illusztráció.