Mikor forduljunk gyermekorvoshoz?

 

Nagyon sokszor a szülő tehetetlen, mert nem tudja eldönteni, hogy mikor forduljon gyermekével orvoshoz: a betegség megjelenését követően azonnal, vagy esetleg próbálkozzon a tünetek otthoni csillapításával.

A házi gyermekorvosi szakma bizalmi szakma, a gyerekorvos az évek alatt egy kicsit családtaggá is válik” – mondta a Duna Család-barát című műsorában Varga Károly gyermekorvos. Hozzátette: a szülőkkel fel kell építeni a bizalmi viszonyt, és ezt már az újszülött látogatásnál meg lehet kezdeni.

Az orvoshoz mindig lehet fordulni, de nem kell pánikba esni”

– mondta. Láz esetén nem kell félni, egy enyhe köhögéstől sem kell megijedni, sok családi praktika létezik – mint például gyógynövények, teák – amelyekkel lehetséges a tünetek csillapítása.

A lázzal kapcsolatban a gyermekorvos megjegyezte: annak jelentkezése esetén azért sem érdemes azonnal felkeresni az orvost, mert a tünet megjelenése után nem tud azonnal mit mondani, napoknak kell eltelnie ahhoz, hogy pontos diagnózist állítson fel.


Azonban vannak esetek, amikor azonnal fel kell keresni az orvost.

„Ilyen tünetek a fulladás, a nehéz légzés és a csillapíthatatlan láz, a görcsös állapotok”

– hangsúlyozta. Hozzátette: ha a gyereknek három napja nem csillapodik a láza, vagy ha máshogy köhög, mint ahogy korábban, érdemes szakemberhez fordulni.

Kezdő szülőknek fontos tanácsot kérniük. A fölösleges orvoshoz fordulás ugyanakkor több okból nem jó: a gyerek nem érzi jól magát, ráadásul betegségeket kaphatnak el egymástól a rendelőkben – tette hozzá.

„Beszéljünk a házi gyermekorvossal, ha bizonytalanok vagyunk. A gyerek is izgatott lesz, és ha látja az anyukán, hogy pánikol, a gyerek tünetei is csak súlyosbodnak” – jelentette ki.

Antibiotikumot ne adjunk saját magunk, de ha ismert asztmatikus tünetekkel küszködő gyereknél van otthon hörgőtágító, azt nyugodtan használhatják” – tanácsolta Varga Károly.