Melegszik az idő a hétvégén

 

Pénteken még egy hidegfront hatására sokfelé lesz viharos szél, de aztán melegszik az idő a hét végén – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken a nap első felében jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég délnyugaton néhol, másutt többfelé esővel, az északkeleti vidékeken havas eső, hó is valószínű. Délután a csapadék egyre inkább a keleti megyékre koncentrálódik, és előbb a Dunántúlon, estétől a középső, majd a keleti tájakon is csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég.

(Forrás: OMSZ)


Emellett a szél sokfelé megerősödik, főleg az északi és középső részeken viharossá fokozódik. A szél veszélye miatt pénteken Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

(Forrás: OMSZ)

A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 3 fok között alakul, a Dunántúlon lesz az enyhébb idő. A legmagasabb hőmérséklet az ország északkeleti harmadán 2 és 6, másutt többnyire 7 és 12 fok között valószínű.

Szombaton napsütésre kell készülni, csapadék nem várható. A szél megélénkül, kis területen meg is erősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és 0, a maximumhőmérséklet 7-13 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, északkeleten a hűvösebb.

(Forrás: OMSZ)

Vasárnap többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható. Délnyugaton estig nem valószínű csapadék, onnan észak, északkelet felé haladva ugyanakkor fokozatosan növekszik az eső, záporeső esélye. A szél többfelé erős, néhol viharos lesz. A leghidegebb órákban 1-7 fok lesz. Napközben 10-16 fokig melegszik az idő – olvasható az előrejelzésben.

(Forrás: OMSZ)