Koronavírus: Magyarországon a legkisebb gyanú esetén elrendelik a kórházi karantént

 

Magyarországon a koronavírus-fertőzés legkisebb gyanúja esetén is elrendelik a kórházi karantént – emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa az M1-en szerdán.

Szlávik János hozzátette: nem elegendő, ha valaki otthon marad, orvosi, egészségügyi ellenőrzés alatt kell lennie, és olyan épületben, ahol senki sem látogathatja.


Elmondta: Magyarországon szigorú intézkedéseket kell tenni a Kínából, illetve Kína Hupej tartományából érkező embereknél. Kérdésre válaszolva azt mondta: indokoltnak tartaná, hogy a Japánban kikötött óceánjáró utasai karanténba kerüljenek, különösen azért, mert – mint kiderült – vannak tünetmentes vírushordozók is.

A főorvos szerint bár két napja csökken az újonnan megfertőzöttek száma, újabb országok jelentenek eseteket, így még nem „lélegezhet fel” a világ, hogy nem lesz világjárvány. Már több ezer esetet elemeztek Kínában, és ezek alapján egyre inkább látszik, hogy a gyermekekre nem, inkább az idősebbekre veszélyes a betegség.

Szlávik János ismertette: az optimisták szerint április-májusban kifullad a járvány, a kicsit pesszimisták szerint júniusig, a pesszimisták szerint egész nyáron lesz még koronavírus okozta megbetegedés.