Minden szabályt megszegünk, ha nem látunk rendőrt

 

2019 decemberében újfajta ellenőrzés kezdődött a magyar utakon, melynek célja a közlekedési morál és a közúti biztonság javítása. Az ellenőrzések során a rendőrség civil autókból, napi 24 órában szűri a szabálytalan sofőröket Magyarország egész területén. A BRFK által eredetileg két autóval és hatnaposra tervezett közlekedésrendészeti akció azonban olyan eredményesnek bizonyult, hogy mára már 40 jelöletlen rendőrautó vadászik a szabálytalan sofőrökre.

Már 40 civil rendőrautóval ellenőrzi az autósokat országosan a rendőrség – (Fotó: Police.hu)

December közepén indította útjára a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya a Pofátlan(tan)ítás névre keresztelt közúti ellenőrzéssorozatot, amelynek során jelöletlen rendőrautókból szűrték ki és büntették meg a fővárosban szabálytalanságokat elkövető gépjárművezetőket.

A hirado.hu Facebook-oldalán megkérdeztük olvasóinkat arról, hogyan fogadják, ha a rendőrség jelöletlen járművekkel ellenőrzi az országban szabálytalankodókat. A konkrét kérdésre, hogy „Ön egyetért-e azzal, hogy a rendőrség civil autókból is figyeli a szabálytalankodókat és gyorshajtókat?” több mint 3000-en szavaztak és sokan részletesen is kifejtették véleményüket.

A rendőrség beszámolója szerint a 2019 decemberében kezdődő akció során mindössze két civil jellegű, a feladatra felkészített autó állt a BRFK rendelkezésére, amelyeket kamerákkal szereltek fel. A két gépjármű azonban nagyon magas felderítési aránnyal dolgozott, ezért a rendőrség úgy döntött, az egész országra kiterjeszti az akciót, és további civil kocsikat vonnak be az ellenőrzésekbe.

Ennek során még 2019-ben az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 12 új autót szerzett be, valamint 20 már meglévő kocsit is felszereltek az inkognitó ellenőrzésekhez szükséges technikával, így tavaly év végére már 32 gépkocsiból szűrték a szabálytalankodó sofőröket. A rendőrség közleménye szerint az ellenőrzésekkel a hatóság elsődleges célja a közlekedési morál és a közúti biztonság javítása.

Az egész országot lefedi a civil flotta

Két héttel ezelőtt nyolc Skoda Octaviát vett át a rendőrség.  Az új gépjárművek Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Veszprém, Csongrád, Somogy, Tolna és Vas megyékben teljesítenek szolgálatot – ismertette az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a hirado.hu-val. Felhívták a figyelmet, hogy a rendőrség

a jelöletlen autókkal az ország egész területén végzi az ellenőrzéseket, napi 24 órában.

Szerettük volna megtudni, hogy a rendőrség vezet-e statisztikát arról, hogy országosan hol és milyen jellegű szabályszegést tapasztalnak a leggyakrabban. Az ORFK válaszában azt közölte, hogy ahol a közterületi állomány civil járművel hajt végre mozgó ellenőrzést, azokon a helyeken sajnálatos módon mindenhol észlelnek különböző jogsértéseket. Az ellenőrzések lakott területen kívül és belül is egyaránt folynak.

Hozzátették: a civil járművekkel végrehajtott ellenőrzések hatékonyan kiegészítik a közlekedésrendészeti ellenőrzéseket, amik nagyban segítik a többi közlekedőt veszélyeztető járművezetők forgalomból történő kiszűrését.

Januárban – az ORFK Balesetmegelőzési Bizottságának honlapján megjelent adatok szerint – a rendőrségi jelölés nélküli autókban dolgozó kollégák 4374 esetben intézkedtek a rajtakapott szabálytalankodókkal szemben.

Szinte minden szabályt megszegünk, ha nem látunk rendőrt

A januárban végrehajtott ellenőrzések során leggyakrabban előforduló szabályszegések között szerepelt a vezetés közbeni mobiltelefon-használat, az elsőbbségi szabályok be nem tartása, a piros lámpákon történő áthaladás, a kötelező haladási irány figyelmen kívül hagyása, a busz-, illetve a leállósávban történő szabálytalan közlekedés, a záróvonal átlépése és az előzés szabályainak megsértése.

A rendőrök elsősorban azokat az autósokat akarják kiszűrni, akik szándékosan nem vesznek tudomást a szabályokról, a közlekedési morált ezzel tovább rombolva.

A 2019 decemberében elindított közlekedésrendészeti akció eredményessége a rendőrséget is meglepte. Az eddigi ellenőrzéseket a változtatható helyű és fix telepítésű (VÉDA) Közúti Közlekedési Ellenőrzési Pontokról végezték. A VÉDA rendszer összesen kilenc közúti szabályszegést képes dokumentálni, úgy mint a megengedett legnagyobb sebesség átlépése, a vasúti átjárón való áthaladás, a tilos jelzésen történő áthaladás, a leállósáv használata, a behajtási tilalom és a kötelező haladási irány megszegése. Hátránya, hogy az autósok nagy része tudja, hogy hova telepítették ezeket a készülékeket. A rendőrség a hirado.hu-nak küldött válaszában ezt megerősítve azt közölte, hogy „tapasztalataik alapján

a VÉDA rendszer és a civil jellegű autókból történő közúti ellenőrzés együttesen igazán hatékony,

mert sokan csak addig tartják be a közúti közlekedési szabályokat, amíg rendőrt látnak”.

Sok sofőr örül a civil rendőrautóknak

A december közepe óta tartó civil autós ellenőrzés eredményeivel pedig nemcsak a rendőrség, hanem az autósok többsége is elégedett. Az ellenőrzéssorozat nagy népszerűségnek örvend, hiszen rendőrség által az ellenőrzések során készített, és nyilvánosságra hozott felvételeknek rendszerint több százezres, esetenként a millióshoz közelítő megtekintés van, a legnézettebb videót közel másfél millióan nézték meg.