Böröcz: Korlátozni kell a feltételes szabadlábra helyezést

 

Korlátozni kell a feltételes szabadlábra helyezés alkalmazását azoknál az elkövetőknél, akik más ember életére törtek – mondta Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese péntek reggel az M1-en.

A politikust a kormánypártok balatonfüredi frakcióüléséről kérdezték. Böröcz László elmondta, a Fidesz-KDNP támogatni fogja a feltételes szabadlábra bocsátás szigorítását, és figyelmet fordít az áldozatok védelmére is.

Kitért arra: a győri gyermekgyilkosságként elhíresült eset elkövetője azért kerülhetett sokkal korábban szabadlábra, mert a bíróság nem a középmértéket használta a büntetés kiszabásakor, hanem a legenyhébb ítéletet hozta, ráadásul a férfi jó magaviselet miatt már a büntetés lejárta előtt szabadulhatott.

Elmondta: az Igazságügyi Minisztérium vonatkozó javaslatcsomagja – amely a tavaszi ülésszak során kerül napirendre – tartalmazza, hogy bizonyos esetekben kötelező lesz pszichológiai szakvéleményt készíteni a szabadlábra helyezés előtt álló személyek mentális állapotáról.


Böröcz László hangsúlyozta, a gyermekfelügyeletre, a gyermekelhelyezésre és a gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó bírói gyakorlatot is felülvizsgálná a kormány, hiszen az említett ügyben is hiányosságok történtek.

A képviselő jelezte: a gyermekvédelmi jelzőrendszerre plusz 600 millió forintot költenek.

A címlapfotó illusztráció.