Az új Nat és szakképzési rendszer ellen tüntetett a PDSZ

 

Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) és a szakképzés átalakítása ellen tüntetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a fővárosban pénteken. Az érdekképviselet a szombatig tartó 19. kongresszusának első napján vonulásos demonstrációt tartott: a küldöttek az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé mentek, ahol sajtótájékoztatót tartottak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) demonstrációja (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Cikkünk frissült.


Az érdekképviselet a szombatig tartó 19. kongresszusának első napján vonulásos demonstrációt tartott: a küldöttek az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé mentek, ahol sajtótájékoztatót tartottak. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke bejelentést ígért március 2-ára.

Úgy fogalmazott: „fel fogjuk tárni azt a jogi módszert, azt a technikát, amellyel a munkabeszüntetés úgy megvalósulhat, hogy nem ütközik törvénybe, mégis alkalmas arra, hogy megálljon az élet, egy-egy intézményben elgondolkozzanak a kollégák, hogy igazi joghátrány nélkül le tudják állítani a működést.”

Ez az üzenet nemcsak az oktatásnak szól, hanem „a megalázott közszféra egészének” – tette hozzá. Közölte, hogy március 2-án ismertetik, mikorra hirdetnek tiltakozási mozgalmat. Hozzáfűzte: két hetet adnak arra, hogy a kormány „fontolgassa” a bejelentést.

„Kénytelenek vagyunk olyan eszközökhöz folyamodni, amelyek a munkabeszüntetés bizonyos fajtáját jelentik”, felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon a közszférában szinte lehetetlen sztrájkolni – mondta Szűcs Tamás, jelezve, a kongresszus határozatot hozott az ügyben.

Sem a Nat, sem a szakképzés átszervezése nem gyermekbarát, és a módosítások a munkavállalóknak is kedvezőtlenek – közölte a PDSZ elnöke, aki elemi kötelességnek nevezte a tiltakozást. Nem megengedhető, hogy az iskolások ne élményszerű oktatást kapjanak, helyette „felesleges biflázást” erőltessenek rájuk – hangoztatta.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly kétszer is sztrájkot hirdettek, de a kormányzat „megakadályozta” azokat. A PDSZ elnökének véleménye szerint mind a Nat, mind a szakképzés átalakítása túl gyorsan történik, nincs elég idő az átállásra.